بر اساس گزارش های منتشر شده، این لایحه پس از ماه ها بحث و مشاجره میان سیاستمداران بریتانیایی و مدافعان حقوق مهاجران این کشور، بلاخره با ۳۲۰ رای موافق و ۲۷۶ رأی مخالف، به تصویب رسید.
نخست وزیر بریتانیا «با تهدید نمایندگان پارلمان برای تصویب لایحه رواندا تا نیمهشب دوشنبه، گفت که هیچ اما و اگری وجود ندارد و این پروازها به مقصد رواندا انجام خواهند شد. سوناک گفته است که هواپیماهای چارتر را رزرو کرده و افرادی را برای همراهی پناهجویان تا رواندا نیز آموزش داده است.»
این لایحه، پیش از آنکه به رای گیری گذاشته شود، ابتدا به محکمه عالی بریتانیا ارائه شد که محکمه یاد شده، این طرح را غیرقانونی اعلام کرد.
بر اساس این لایحه که اگر پس از طی مراحل قانونی آن، به اجرا درآورده شود، درخواست پناهجویان انتقال داده شده، در کشور رواندا بررسی خواهد شد.
ریشی سوناک، نخست وزیر هندی تبار بریتانیا که خودش در یک خانواده مهاجر به دنیا آمده است، پس از به قدرت رسیدن در سال گذشته، مبارزه با مهاجرت «غیرقانونی» و انتقال مهاجران «غیرقانونی» به رواندا را از اولویت های مهم دوره کاری خود اعلام کرد.
به گفته آقای سوناک، «شمار مهاجرانی که از طریق کانال مانش به بریتانیا آمده اند، از رقم ۴۵ هٰزار در سال ۲۰۲۲، به کمی بیشتر از ۲۹ هزار در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است.
دولت بریتانیا در پاسخ به نگرانیهای سازمانهای حقوق بشری، از طرح انتقال پناهجویان، توافقات جدیدی را با دولت رواندا به امضا رسانده و این کشور را «امن» اعلام کرده است. رواندا تا کنون مبلغ ۲۴۰ میلیون پوند انگلیس را برای هزینه جابجا کردن پناهجویان، از بریتانیا دریافت کرده است.
محکمه عالی بریتانیا و آٰژانس سازمان ملل برای پناهندگان، طرح جدید را ناقض قوانین بین المللی و تخطی از کنوانسیون ژنیو در مورد پناهندگان خواندهاند.