Search
Close this search box.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

tuberculosis-1660823214
سازمان جهانی صحت: بیش از ۵۰ هزار مورد ابتلا به بیماری سل در افغانستان ثبت شده است
19281682_1006
 حکم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه رهبران طالبان و امکان اجرای آن
5(860)
روایت درد، ترس و یک عمر پریشانی

سازمان گزارشگران بدون مرز؛ اسرائیل را به ارتکاب جنایت جنگی علیه خبرنگاران متهم کرده است

سازمان گزارشگران بدون مرز روز دوشنبه، هفتم جوزا برابر با بیست‌و‌هفتم ما می، اعلام کرده که به دلیل کشته یا زخمی شدن روزنامه‌نگاران و خبرنگاران در غزه رسماً از ارتش اسرائیل شکایت کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این سازمان مدافع حقوق خبرنگاران در شکایت خود از دادستان دیوان کیفری بین‌المللی در لاهه، خواسته است که علیه ارتش اسرائیل به دلیل مرگ دست‌کم ۹ خبرنگار فلسطینی در غزه پرونده جنایت جنگی تشکیل دهد.

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته با ارایه  شکایتی به دادگاه کیفری بین‌المللی از دادستان دادگاه لاهه خواسته است تا درباره احتمال وقوع جنایت جنگی از سوی نیروهای اسرائیل علیه حداقل ۹ گزارشگر فلسطینی تحقیق کند.

دادگاه کیفری لاهه در ماه جنوری اعلام کرده بود که در حال بررسی جنایات احتمالی علیه روزنامه‌نگاران در جنگ بین حماس و اسرائیل در غزه است که منجر به کشته شدن بیش از ۱۰۰ گزارشگر شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است: «دلایل منطقی برای این  که برخی از این روزنامه‌‌نگاران عمدا کشته شده و بقیه قربانی حملات عمدی ارتش اسرائیل علیه غیرنظامیان بوده‌اند، وجود دارد.»

این نهاد مستقل غیردولتی در بیانیه خود آورده است: «همه این خبرنگاران که موضوع این شکایت هستند در حین انجام وظیفه کاری کشته یا زخمی شده‌اند.»

آنتونی برنارد، مدیر اجرایی گزارشگران بدون مرز گفته است: «کسانی که روزنامه‌نگاران را می‌کشند، به حق مردم برای اطلاعات که در مواقع درگیری ضروری‌تر است، حمله می‌کنند.»

دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه هالند در هفته گذشته  با ۱۳ رأی موافق و ۲ رأی مخالف حکم توقف فوری عملیات نظامی اسرائیل در رفح را صادر کرد و بازگشایی گذرگاه رفح را برای ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه خواستار شد. که این حکم از طرف اسرائیل نادیده گرفته شد.

حال گزارشگران بدون مرز از دادستان این دیوان خواسته است که درباره «جنایت جنگی احتمالی» توسط ارتش اسرائیل که به مرگ یا مجروحیت دست‌کم ۹ خبرنگار فلسطینی از ۱۵ دسمبر ۲۰۲۳ تاکنون منجر شده تحقیق کند.

بر اساس گزارش ها در هشت‌ماه گذشته، بیش از صد روزنامه‌نگار و در غزه جان خود را از دست داده‌اند، گفته می‌شود این جنگ مرگ‌بار ترین جنگ برای خبرنگاران و کارمندان رسانی بوده است

سازمان گزارشگران بدون مرز روز دوشنبه اعلام کرد که دلایلی «منطقی» در دست دارد که نشان می‌دهد ارتش اسرائیل عمدآ برخی از روزنامه‌نگاران را کشته و چند روزنامه‌نگار دیگر نیز قربانی «حمله عمدی » نیروهای  اسرائیل به غیرنظامیان بوده‌اند.

دیوان کیفری بین‌المللی لاهه برای رسیدگی به جرایم نسل‌کشی، جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی و جنایت تجاوز با استناد به «منشور روم»، مصوبه سال ۱۹۹۸ میلادی، برپا شد.

اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی که از آن به اختصار با عنوان اساسنامه روم یاد می‌شود یکی از مهمترین معاهداتی است که جهت تآسیس یکی از همین مراجع قضایی بین‌المللی یعنی دیوان کیفری بین‌المللی تدوین و به تصویب رسیده است.

به گزارش خبرنگاران بدون مرز از ابتدای جنگ میان اسرائیل و حماس  35 خبرنگار فلسطینی کشته شده‌اند. این سازمان اسرائیل را به ارتکاب جنایت جنگی علیه خبرنگاران متهم کرده است.

جنایت جنگی به معنای نقض قانون جنگ است و به اقداماتی مانند کشتار عمدی غیرنظامیان یا اسرای جنگی، شکنجه، گروگان‌گیری، تخریب غیرضروری اموال غیرنظامی، تجاوز جنسی در جنگ و غارت گفته می‌شود. ارتکاب جنایت جنگی موجب مسئولیت کیفری فردی برای رزمندگان و هر فردی در ساختار فرماندهی است که دستور هرگونه تلاش برای ارتکاب کشتار جمعی شامل نسل‌کشی و پاکسازی قومی، استفاده نظامی از کودکان و زیر پا گذاشتن تمایز حقوقی میان اصل تناسب و ضرورت نظامی را صادر کرده باشد.

در سندی که به دادگاه لاهه ارسال شد، اسامی هشت خبرنگار فلسطینی که از هفتم اکتوبر در غزه کشته شدند و دو تن دیگر که در حین پوشش خبری مجروح شده‌اند، آمده است.

این سازمان در سند خود به دادگاه لاهه خاطر نشان کرده است که هشت خبرنگار فلسطینی در بمباران مناطق غیرنظامی اسرائیل کشته شدند و اسرائیل به عمد بیش از پنجاه دفتر رسانه‌ای در غزه را هدف قرار داد و آن‌ها را به طور کلی یا جزئی تخریب نموده است.

حفاظت از خبرنگاران و جلوگیری از زیان وارده به آن ها همواره به عنوان یک مسئله‌ی مهم مدنظر جوامع حقوقی بین الملل و دولت ها می باشد. قوانین بین المللی از جمله پروتوکل‌ها و کنوانسیون‌های مرتبط با موضوع مخاصمات مسلحانه‌ی دولت‌ها چه در زمان صلح و چه در زمان جنگ، همواره حقوق قانونی و بشردوستانه‌ی افراد را مدنظر قرار داده اند؛  که بر این اساس  ورود خسارت به خبرنگاران در خلال مخاصمات داخلی برخلاف موازین حقوق بین المللی است و دولت‌ها می‌بایستی نسبت به جبران خسارت ناشی از ضرر و جلوگیری از آن اقدام نمایند.

جواد رسولی

مطالب بیشتر

13
بیانیه مشترک احزاب سبزها و سوسیال دموکرات  درباره برنامه پذیرش افراد در معرض خطر از افغانستان
tuberculosis-1660823214
سازمان جهانی صحت: بیش از ۵۰ هزار مورد ابتلا به بیماری سل در افغانستان ثبت شده است
1920x1080_cmsv2_2e4e31ce-ff08-5047-b327-0926ad715c36-9134924
قاچاقچیان ۱۹ مهاجر را در آب‌های یونان رها کردند
Scroll to Top