در تحولی مهم در روابط تجاری جهانی، ایالات متحده آمریکا و جمهوری خلق چین توافق کردهاند تا بهصورت موقت تعرفههای متقابل را کاهش دهند. این تصمیم در پی مذاکرات فشرده میان دو کشور و با هدف کاهش تنشهای تجاری صورت گرفته است.
بر بنیاد گزارش رویترز و به نقل از بیانیه مشترک منتشرشده، آمریکا تعرفههای اضافی اعمالشده بر واردات از چین را از ۱۴۵ درصد به ۳۰ درصد کاهش خواهد داد و چین نیز تعرفههای خود را بر واردات کالاهای آمریکایی از ۱۲۵ درصد به ۱۰ درصد میرساند. این کاهش تعرفهها به مدت ۹۰ روز اجرایی خواهد بود.
با وجود این کاهش گسترده، تعرفههای خاصی از جمله موارد مرتبط با مواد مخدر صنعتی مانند فنتانیل همچنان پابرجا خواهند ماند.
مذاکرات بین دو کشورامریکا و چین) که در روزهای اخیر برگزار شد، از سوی مقامات دو طرف “سازنده و عمیق” توصیف شدهاند. اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، مذاکرات را “ثمربخش” خوانده و هه لیفنگ، معاون نخستوزیر چین، آن را “صریح و در سطح بالا” توصیف کرده است.
در همین حال کاخ سفید این توافق را “توافق تجاری” عنوان کرده اما هنوز جزئیات بیشتری در مورد مفاد اقتصادی آن ارائه نداده است.
در متن کامل بیانیه مشترک که از سوی دو دولت منتشر شده، آمده است که طرفین متعهد به کاهش تدریجی تعرفهها تا تاریخ ۱۴ مه ۲۰۲۵ هستند.
-
ایالات متحده آمریکا:
-
۲۴ درصد از تعرفههای اعمالشده طبق فرمان اجرایی آوریل ۲۰۲۵ را بهصورت موقت به حالت تعلیق درآورده و تعرفه ۱۰ درصدی باقیمانده را حفظ میکند.
-
تعرفههای اضافی صادرشده در فرمانهای اجرایی دیگر در ماه آوریل را بهطور کامل حذف خواهد کرد.
-
-
جمهوری خلق چین:
-
بهصورت مشابه، ۲۴ درصد از تعرفههای اعمالشده بر کالاهای آمریکایی را به حالت تعلیق درآورده و نرخ ۱۰ درصدی را حفظ میکند.
-
تمامی اقدامات غیرتعرفهای که از تاریخ ۲ آوریل علیه ایالات متحده اعمال شدهاند، لغو یا متوقف خواهند شد.
-
در همین حال طرفین توافق کردند که برای پیگیری این توافق و بررسی مسائل باقیمانده، سازوکار دائمی گفتوگوهای اقتصادی و تجاری ایجاد کنند.
نماینده چین در این مذاکرات، هه لیفنگ و نمایندگان آمریکایی اسکات بسنت و جمیسون گرِیر (نماینده تجاری آمریکا) خواهند بود.
این مذاکرات بهصورت نوبتی در چین، ایالات متحده یا کشورهای ثالث و همچنین در قالب مشورتهای کارشناسی برگزار خواهد شد.
این توافق موقت میتواند سرآغاز فصل جدیدی در روابط اقتصادی میان پکن و واشنگتن باشد و از شدت اثرات منفی جنگ تجاری بر اقتصاد جهانی بکاهد.
ندیم احمدی