
با تشدید نگرانیهای جهانی درباره محدودیتهای اعمالشده بر زنان در افغانستان، سازمان ملل متحد از نهادهای ورزشی سراسر جهان درخواست کرده است تا در برابر این محدودیتهای سرکوبگرانه واکنش جدی نشان دهند. گروهی از کارشناسان این سازمان روز جمعه، ۹ اگست، با انتشار بیانیهای، ممنوعیت فعالیتهای ورزشی برای زنان توسط طالبان را نقض فاحش حقوق بشر خوانده و هشدار دادهاند که این اقدام ممکن است به عنوان جنایت علیه بشریت تلقی شود.
این گروه کارشناسان تأکید کردهاند که جامعه بینالمللی باید به روند نقض حقوق بشر در افغانستان، به ویژه حقوق زنان، خاتمه دهد. آنان همچنین با ارسال نامهای به کمیته بینالمللی المپیک، از نقش مهم این نهاد در حمایت از زنان ورزشکار افغان تجلیل کرده و بر مسئولیت آن در تضمین امنیت و حقوق این ورزشکاران تأکید کردهاند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان و یکی از اعضای این گروه کارشناسان، در بیانیهای که در صفحه ایکس خود منتشر کرده، از نهادهای ورزشی خواسته است تا در برابر محدودیتهای طالبان علیه زنان با جدیت بیشتری وارد عمل شوند. او با بیان اینکه این مسئولیت اخلاقی نهادهای ورزشی است، تأکید کرد که جامعه جهانی نباید در مقابل این نقض حقوق انسانی سکوت کند.
کارشناسان سازمان ملل هشدار دادهاند که رفتار طالبان علیه زنان و دختران افغان میتواند به عنوان جنایت بینالمللی شناخته شود. این اظهارات در حالی مطرح میشود که **منیژه تلاش**، عضو تیم المپیک پناهندگان، روز جمعه، ۹ اگست، به دلیل نمایش شعار سیاسی “زنان افغان را آزاد کنید” در مسابقهای، از ادامه رقابتها منع شد. این اقدام اگرچه به دلیل نقض قوانین المپیک درباره نمایش بیانیههای سیاسی انجام شد، اما نگرانیهایی را درباره محدودیتهای اعمالشده بر زنان ورزشکار افغان برانگیخته است.
با وجود استقبال از حضور ورزشکاران افغان، از جمله منیژه تلاش، در المپیک پاریس، این رویداد باعث بروز نگرانیهایی میان جامعه ورزشی افغان شده است. **رقیه علیزاده**، عضو سابق تیم تکواندوی افغانستان، حضور زنان افغان در این رقابتها را نماد مقاومت در برابر سرکوبهای طالبان دانسته و از جامعه بینالمللی خواسته است تا توجه بیشتری به وضعیت زنان ورزشکار افغان داشته باشد.
در المپیک پاریس ۲۰۲۴، شش ورزشکار افغان، شامل سه زن و سه مرد، به نمایندگی از افغانستان شرکت کردند. علاوه بر این، پنج زن افغان به عنوان بخشی از تیم مهاجرین نیز در این رقابتها حضور داشتند. کمیته بینالمللی المپیک با دعوت نمادین از این ورزشکاران، پیامی واضح به طالبان فرستاد که ممنوعیت حضور زنان در ورزش و ورزشگاهها را محکوم میکند.
در حالی که طالبان همچنان در برابر این انتقادات سکوت کردهاند و حضور زنان ورزشکار افغان در خارج از کشور را به رسمیت نمیشناسند، جامعه جهانی باید برای حمایت از حقوق زنان و دختران افغان در برابر این سرکوبها اقدام کند.