چند روز قبل، سلیمان عطایی جوان ۲۵ ساله افغان در شهر منهایم آلمان، یک افسر پولیس را با چاقو کشت و چند تن دیگر را به شدت زخمی کرد.
این حادثه موجی از واکنشها و بحثها را در سطح ملی و بینالمللی بهوجود آورد.
این رویداد واکنشهای مختلفی از سوی جامعه افغان های مقیم آلمان نیز به همراه داشت. بسیاری از افغانها با راه اندازی برنامه های متنوع و با انتشار بیانیهها و پیامهای همدردی، این عمل خشونتآمیز را محکوم کرده و از خانواده قربانی و جامعه آلمانی عذرخواهی کردند.
در عین حال، برخی نیز به مشکلات روانی و فشارهای روحی که بسیاری از پناهندگان تجربه میکنند، اشاره کرده اند و خواستار توجه بیشتر دولت آلمان به مسائل روانی و حمایتهای اجتماعی برای پناهندگان شدند.
رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه پیشین افغانستان که در آلمان زندگی میکند، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بحث در مورد اخراج افغانهاییکه مرتکب جرایم جنایی شدهاند، باید در چارچوب حاکمیت قانون و احترام به کرامت انسانی انجام شود. شمار زیادی از افغانها از دست رژیم تروریستی طالبان فرار کردهاند. آنها، بهویژه زنان، مستحق حفاظت و امنیت هستند. اما یک اقلیت بسیار کوچک وجود دارد که باید شناخته شود که با ایدئولوژی طالبان اشتراک نظر دارد، از آپارتاید جنسیتی حمایت میکند و بر اساس آن عمل میکند. آنها باید فوراً به افغانستان اخراج شوند.»
محمد حنیف اتمر، آخرین وزیر خارجه دولت پیشین افغانستان که او هم در آلمان زندگی میکند، با محکوم کردن حمله منهایم، در ایکس نوشت: «مردم و دولت آلمان دوستان مهربان، دلسوز و ثابت قدم مردم افغانستان بودهاند و با پناهجویان افغان با نهایت مهربانی رفتار میکنند. چنین اقدام وحشتناک و خشونتآمیز نشاندهنده ارزشها یا هنجارهای مردم افغانستان نیست.»
درهمین حال، صدها نفر از افغانهای مقیم المان روز گذشته در شهر فرانکفورت راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند. شرکت کنندگان این راهپیمایی که از شهرهای مختلف آلمان آمده بودند، با در دست داشتن پلاکاردهایی، از اقدامات پلیس این کشور در مبارزه با خشونت و هراسافگنی حمایت کردند. آنها ضمن محکوم کردن افراطگرایی، تاکید کردند که فرد مهاجم افغان، نماینده همه پناهجویان و مردم افغانستان نیست.
لمر عمری، یکی از برگزارکنندگان این راهپیمایی، در صحبت با خبرگزاری دیده بان افغانستان، از نگرانی های جدی پناهجویان افغان در رابطه با تاثیر این رویداد بر روند پناهندگی آنها اشاره کرد.
سارا، یک فعال اجتماعی در برلین، میگوید: «ما باید به جای تمرکز بر مجازات و تنبیه، بر پیشگیری و حمایت تمرکز کنیم. جامعهای که به افراد آسیبپذیر کمک میکند تا بتوانند با مشکلات خود مقابله کنند، جامعهای امنتر و همدلتر خواهد بود.»
احمد، یک پناهنده افغان که در آلمان زندگی میکند، در این باره گفت: «این حادثه واقعاً تکاندهنده است و ما به عنوان جامعه افغانها باید تلاش کنیم تا چهرهای مثبت و همکاریجویانه از خود نشان دهیم. باید به مشکلات روانی پناهندگان توجه بیشتری شود تا از بروز چنین حوادثی جلوگیری شود.»
مقامات آلمانی نیز به سرعت به این حادثه واکنش نشان دادند. نانسی فایزر وزیر داخله آلمان، ضمن ابراز تسلیت به خانواده پولیس قربانی، بر لزوم بررسی دقیق این حادثه تأکید کرد.
خانم فایزر گفت: «برای من روشن است که افرادی که بالقوه تهدیدی برای امنیت آلمان هستند باید به سرعت اخراج شوند که این شامل فرستادن افراد به افغانستان و سوریه نیز میشود.»
اولاف شولز، صدراعظم آلمان، گفت: «این گونه مجرمان باید اخراج شوند حتی اگر از سوریه یا افغانستان آمده باشند. جنایتکاران و تهدیدهای تروریستی در اینجا جایی ندارند.»
آقای شولتس همچنین گفته است که بزرگداشت از «اقدامات تروریستی» بر خلاف تمام ارزشهای آلمان است و در آینده ممکن است پناهندگان دخیل با مجازات اخراج مواجه شوند.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان در واکنش به اظهارات مقامات آلمانی مبنی بر اخراج پناهجویان مجرم افغانستانی، از برلین خواست پناهجویان را به کشور سوم نفرستد.
سخنگوی وزارت خارجه طالبان، روز جمعه ۱۸ جوزا، در یک اعلامیه نوشت، دو کشور باید موضوع اخراج پناهجویان را از راه دیپلماتیک مدیریت کنند تا این پناهجویان «به بهانهای به سرنوشت نامعلوم دچار نشوند» و به کشور سوم سپرده نشوند.
حامیه نادری