February 13, 2024

Farsi, جهان, خبرها

حاتم‌بخشی سخاوت‌مندانه یا کمک به تشدید جنگ؟

مجلس سنای امریکا کمک ۹۵.۳ میلیارد دالری به اوکراین، اسرائیل و تایوان را تصویب کرد مجلس سنای امریکا پس از ماه‌ها اختلاف میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها، سرانجام بسته‌ی کمکی ۹۵.۳ میلیارد دالری به اوکراین، اسرائیل و تایوان را تصویب کرد. به گزارش آسوشیتدپرس، مجلس سنای امریکا لایحه‌‌ی این کمک را امروز (سه‌شنبه، ۲۴ دلو) با ۷۰ رأی موافق و ۲۹ رأی مخالف تصویب کرد.

Farsi, اخبار, افغانستان

پایداری رادیو در افغانستان: نور امید در میان چالش‌ها‌ ‌

سیزدهم فبروری روز جهانی رادیو، همه ‌ساله فرصتی است برای تجلیل از نقش این رسانه قدرتمند و قدیمی در انتقال اطلاعات و ارتباط بین مردمان جهان. با تأسیس رادیوی سازمان ملل در سال ۱۹۶۴ و تأیید یونسکو از این روز به ‌عنوان روز جهانی رادیو، این رسانه بدون دغدغه برای انتقال اطلاعات در نقاط جنگی و مناطق مبتلا به بحران، به یکی از اهمیت‌ های اصلی ارتباطات بین‌ المللی تبدیل شده است. پس از سقوط نظام جمهوری در افغانستان، رادیوهای بسیاری در کشور تعطیل شده‌اند و روند تعطیلی و ورشکستگی رسانه‌‌ها به‌ ویژه رادیوهای مستقل داخلی ادامه دارد. با وجود این همه چالش‌‌ها، رادیو همچنان از محبوبیت فراوانی، به‌ویژه در مناطق روستایی، برخوردار است. شماری از شهروندان به خبرگزاری دیده‌بان افغانستان گفتند که هرچند برنامه‌‌های سرگرمی، به‌ ویژه موسیقی که از جمله برنامه‌های محبوب رادیویی آن‌ها قبلاً بوده و حالا پخش آن ممنوع شده است، با این ‌حال، رادیو محبوب‌‌ترین و کم‌‌هزینه‌‌ترین رسانه، برای سرگرم شدن است. مسئول یکی از رادیوهای محلی که نخواست نامش در گزارش برده شود، می‌گوید که تعدادی از رادیوها هنوز بودجه لازم برای ادامه فعالیت دارند ولی به دلیل کم بودن خبرنگاران و تهیه‌کنندگان زن، نمی ‌توانند مثل گذشته برای همه مخاطبان محتوای مورد علاقه تولید کنند. این چالش‌‌ها، هرچند موانعی را بر سر راه انتقال اطلاعات و تولید برنامه‌های متنوع قرار داده، اما همچنان رادیوها در افغانستان، با سختی به کار خود ادامه می‌‌دهند. برای مردم افغانستان، رادیو نه تنها منبعی از اطلاعات است، بلکه آن‌‌ها را به دنیای بیرون نیز وصل می ‌کند. امید بر این است که این رسانه، حتا در شرایط دشوار، بتواند به عنوان آوازه‌ای از امید و تسلی به مردم افغانستان، همراهی کند و نقش بی‌‌بدیلی در ارتقاء آگاهی و اطلاع ‌رسانی داشته باشد.

Farsi, اخبار, جهان

سومین دموکراسی جهان در آستانه انتخابات

اندونزیا، قلب جزایر آسیای جنوب شرقی، در آستانه برگزاری یکی از مهم‌ ترین رویدادهای سیاسی خود است. در 14 فبروری، میلیو‌نها اندونزیایی در بزرگترین انتخابات یک‌ روزه جهان شرکت خواهند کرد تا در فرایندی تعیین‌ کننده، آینده کشور خود را رقم بزنند. این انتخابات شامل انتخاب رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور، پارلمان و قانونگذاران جدید خواهد بود که هر رای‌ دهنده پنج برگه رای را پر خواهد کرد. پس از پایان یک دوره ریاست جمهوری نه ساله، تحت زعامت جوکوو ، اندونزی شاهد ثبت ‌نام نامزدهایی است که با تبلیغات گسترده و اعلامیه‌ های متعدد به دنبال جلب حمایت رای‌ دهندگان هستند. با باقی ماندن کمتر از یک روز برای رأی ‌گیری، رقابت میان نامزدهایی چون پرابوو سوبیانتو وزیر دفاع، گانجار پرامونول فرماندار جاوه و وانیس بسودان وزیر سابق آموزش، به شدت تنگاتنگ است. اگرچه این انتخابات به احتمال زیاد تغییرات چشمگیری در نظام سیاسی اندونزی به وجود نخواهد آورد، اما پتانسیل ایجاد تأثیرات مهم بر رویکردهای توسعه ‌ای کشور را دارد. در این دوره از انتخابات، حضور فرزند بزرگ رئیس جمهور فعلی به عنوان معاون یکی از نامزدها، به بحث در مورد تداوم نفوذ خانواده‌ های سیاسی در اندونزی دامن زده است. نامزدها بر موضوعاتی نظیر تقویت اقتصاد داخلی، مدیریت منابع طبیعی و تداوم سیاست‌ های صنعتی ‌سازی تمرکز کرده ‌اند، در حالی که اندونزیا به عنوان کشور مسلمان و سومین دموکراسی جهان پس از امریکا و هند، در عرصه بین‌المللی به دنبال حفظ تعادل در رابطه خود با قدرت‌ های بزرگ است. به گفته بنیاد بین‌ المللی سیستم ‌های انتخاباتی، یک سازمان مستقر در ایالات متحده که پشتیبانی فنی برای انتخابات ارائه می‌ کند، تقریباً 205 میلیون رأی‌ دهنده ثبت ‌نام شده اند و مشارکت در انتخابات گذشته حدود 75 درصد بوده است. نتایج این انتخابات نه تنها برای مردم اندونزیا بلکه برای کل منطقه و جهان از اهمیت بالایی برخوردار است. انتخابات ریاست جمهوری 2024 فرصتی است برای اندونزیا تا نقش خود را به عنوان یک بازیگر مهم و مسئول در سطح بین المللی تقویت کند. رای‌ دهندگان اندونزیایی در حالی آماده ‌ی شرکت در این رویداد بزرگ می‌شوند که جهان با دقت نظاره‌ گر این گام بزرگ به سوی آینده است.

Farsi, اخبار, افغانستان

بازگشت اختیاری یا اخراج اجباری؟ برنامه بازگشت گسترده مهاجران افغان از پاکستان

دفتر هماهنگ ‌کننده کمک‌‌های بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) اعلام کرد که در ماه‌‌های آینده، بیش از ۴۸۳ هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان باز می‌گردند. اوچا در گزارشی‌که روز دوشنبه، ۲۳ دلو منتشر شد، بیان کرد که ۹۸ درصد از این بازگشت‌ کنندگان تحت حمایت برنامه‌‌های امدادرسانی قرار خواهند گرفت. این نهاد افزود، در سه ماه آخر سال گذشته میلادی، تقریباً ۵۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان به کشورشان بازگشته‌اند. این گزارش در شرایطی منتشر شده است که از نوامبر ۲۰۲۳، دولت پاکستان دستگیری و اخراج اجباری مهاجران افغان را به شکل گسترده‌‌ای افزایش داده است.

Farsi, اخبار, افغانستان

آغاز فاز دوم بند بخش‌‌آباد؛ حرکت جدید طالبان در میان تنش‌‌های آبی با ایران

مسئولان طالبان اعلام کردند که کار تونل‌های انحرافی بند بخش‌‌آباد در ولایت فراه به پایان رسیده و فاز دوم پروژه آغاز شده است. این بند که روی رودخانه فراه‌ رود در ولسوالی بالابلوک فراه، ولایت هم‌مرز با ایران ساخته می‌شود، قدم مهمی در توسعه زیرساخت‌های آبی افغانستان محسوب می‌شود. طالبان در حالی از تسریع روند تکمیل این بند خبر می‌دهند که پس از سقوط نظام جمهوری در افغانستان، تنش‌های جدی میان جمهوری اسلامی ایران و طالبان بر سر حقه‌آبه رود هیرمند به وجود آمده است. حفر کانال‌‌های این بند در اوایل سال جاری خورشیدی آغاز شده بود.

Farsi, افغانستان, خبرها

کراکر: طالبان لیاقت به رسمت شناخته‌شدن را ندارند

در آستانه برگزاری نشست دوحه درباره افغانستان، راین کراکر، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان و پاکستان، در مصاحبه‌ای با صدای آمریکا اعلام کرد که طالبان از لحاظ فکری و سیاسی نسبت به دوره قبلی خود تغییری نکرده ‌اند و شایستگی به‌ رسمیت شناخته‌شدن بین‌المللی را ندارند. کراکر تاکید کرده است که باید توجه جهانی به عدم پذیرش طالبان به‌عنوان حکومت قانونی متمرکز شود، به‌ویژه در نشست پیش‌‌روی دوحه. وی همچنین انتقاد کرد که دولت بایدن به وضعیت افغانستان تحت حاکمیت طالبان، خصوصاً در زمینه‌‌های منع کار و آموزش زنان و دختران، توجه کافی نشان نمی‌دهد. کراکر همچنین به حفظ ارتباط طالبان با القاعده و افزایش خشونت‌‌ها در پاکستان اشاره کرد و گفت آمریکا مسئولیت دارد که در این شرایط حساس، اقدامات محتاطانه ‌ای انجام دهد.

Farsi, اخبار, افغانستان

کشف گور دسته‌جمعی در خوست

مقامات طالبان اعلام کردند که در ولایت خوست در شرق افغانستان، یک گور دسته ‌جمعی شامل اجساد ۱۰۰ نفر کشف شده است. این کشف در جریان پروژه‌ای عمرانی برای احداث یک بند آبی در منطقه ساربانی واقع در مرکز خوست صورت گرفته است. بر اساس گزارشات، مقامات محلی طالبان ادعا می ‌کنند که این گور متعلق به دوران حضور نظامی شوروی در افغانستان باشد. به نقل از خبرگزاری فرانسه، بسم‌الله بلال، شاروال طالبان در خوست، بیان کرد که “این اجساد به سال ۱۳۵۸ خورشیدی برمی‌گردند” دوره ‌ای که یک سال پس از کودتای خونین حزب دموکراتیک خلق افغانستان روی داد که به سرنگونی دولت داوود خان و قتل عام اعضای خانواده‌اش منجر شد. این کودتا آغازگر دوره‌ای از تنش و تغییر قدرت در افغانستان بود. این کشف نه تنها بخشی از تاریخ دردناک افغانستان را به تصویر می ‌کشد بلکه بار دیگر توجه‌ ها را به اتهامات مربوط به ناپدیدسازی ‌ها و اعدام‌ های بدون محاکمه توسط طالبان، در دوره های مختلف حکومتشان، جلب می ‌کند. این وضعیت نشان ‌دهنده چالش‌ های پیش ‌روی افغانستان برای رویارویی با گذشته ‌ی پرتنش خود و ایجاد یک مکانیسم شفاف عدالت انتقالی برای قربانیان این درگیری‌ ها است. کشف گور دسته‌ جمعی در خوست، در حالی اتفاق افتاده که افغانستان با چالش‌ های بزرگ در مسیر صلح و سازش دست و پنجه نرم می‌کند. این رویداد تاکیدی است بر اهمیت مواجهه با گذشته‌ های تاریک و کوشش برای درمان زخم ‌های باقیمانده، به منظور فراهم آوردن بستری برای پیشبرد فرآیند صلح در این کشور.

Scroll to Top