April 2, 2024

Farsi, تحلیل و گزارش, تیتر پنجم, جهان, دانش و فناوری

فضانوردان قصد دارند در ماموریت جدید ناسا، در سطح ماه چند نوع گیاه مختلف را پرورش دهند

به گزارش یورونیوز، هدف از این ماموریت که در سال ۲۰۲۶ انجام خواهد شد، بررسی امکان زیست انسان در کره ماه است. فضانوردان قرار است در پروژه «لی‌اف» که مخفف «تاثیرات ماه روی گیاهان کشاورزی» است، مطالعاتی پیرامون نحوه تطابق‌پذیری گیاهان با محیط ماه انجام دهند. آن‌ها سه نوع گیاه مختلف را روی سطح ماه خواهند برد تا ببیند این گیاهان چه واکنشی در برابر تشعشعات فضایی از خود نشان خواهند داد. این پروژه توسط آزمایشگاه فناوری‌های فضایی مستقر در کلرادو طراحی شده است که در حال توسعه گلخانه‌ای محصولات کشاورزی در فضا است کریستین اسکوبار، معاون آزمایشگاه فناوری‌های فضایی که این پروژه را رهبری می‌کند، گفت که این تحقیق گامی بزرگ به سوی درک چگونگی رشد محصولات کشاورزی در فضا خواهد بود. در پایان مأموریت آرتمیس ۳، گیاهان به زمین بازگردانده می‌شوند تا بتوان آن‌ها را در سطح مولکولی مطالعه کرد. ناسا گفت این پروژه به آماده شدن برای «حضور طولانی مدت انسان در ماه کمک می‌کند.» پیشتر فضانوردان چینی در ماموریت «چینج-4» در سال ۲۰۱۹ موفق به کشت دانه‌‌های پنبه شدند اما پس از این‌که گلخانه دچار مشکلات فنی شد این گیاهان از بین رفتند. اولین ماموریت آرتمیس در سال ۲۰۲۲ و بدون سرنشین انجام شد. ناسا قرار است در دومین ماموریت در سال ۲۰۲۵ فضانوردانی به فضا بفرستند که گرد ماه پرواز کنند و سپس به زمین بازگردند. ماموریت نهایی یا همان آرتمیس ۳ که در سال ۲۰۲۶ انجام خواهد شد، حدود ۳۰ روز طول خواهد کشید. در این ماموریت فضانوردان پیش از بازگشت به زمین در مدار ماه زندگی خواهند کرد و برای انجام پژوهش‌های به سطح ماه خواهند رفت. خاک کره ماه تفاوت‌های زیادی با خاک روی زمین دارد. خاک ماه حاوی سنگ، قطعات معدنی و قطعات کوچک شیشه ساینده و به طور کلی فاقد آب، نیتروژن و فسفر برای کمک به رشد گیاهان است. ناسا دو پژوهش علمی دیگر را نیز که فضانوردان قرار است در ماموریت بعدی به ماه بررسی کنند، فاش کرد. سایر پروژه‌های علمی شامل استقرار وسیله پایش لرزه‌سنج در سطح ماه است. دانشمندان به کمک این دستگاه قادر خواهند بود ماه‌لرزه‌ها را اندازه گیری کنند و اطلاعات بیشتری درباره آن به دست بیاورند. در پروژه بعدی نیز تحقیقاتی در خصوص یافتن آب و یخ در زیر سطح خاک ماه انجام خواهد شد تا در آینده بتوان از آن به عنوان منبع آب آشامیدنی استفاده کرد. پام ملروی، معاون ناسا گفت: «با این ابزارهای نوآورانه مستقر در سطح ماه، ما در حال آغاز یک سفر تحول‌آفرین هستیم.»

Farsi, اخبار, افغانستان, تیتر سوم

طالبان و قرارداد معدن مس عینک: آیا از جزئیات مفاد این قرارداد آگاهند؟

به نقل از تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان، مولوی شهاب الدین دلاور «سرپرست وزارت معادن و ‌‌پترولیم» در دیدار با مسئولان شرکت چینایی «ام‌سی‌سی» که قرارداد معدن مس عینک را در اختیار دارد، صحبت و گفتگو کرده است. وزیر معادن ‌‌و پترولیم طالبان، در این دیدار در باره پیشرفت های اخیر در پروژه، چگونگی آغاز کار عملی پروژه، ایجاد فابریکه های پروسس مس و منابع تولید برق پیشنهادات و طرح های را مطرح کرده است. منبع افزود است که مسئولان شرکت قراردادی به مولوی دلاور اطمینان داده اند که در آینده نزدیک کار عملی پروژه آغاز خواهد شد و فابریکه های ‌پروسس فرآورده های این معدن نیز احداث می شود. معدن مس عینک، در ولسوالی محمد آغه ولایت لوگر قرار دارد. آثار باستانی بدست آمده از این منطقه نشان می‌دهد که بهره برداری از این معدن تاریخ دیرینه دارد و به دوران قبل از اسلام بر می‌گردد. در قسمت‌های مرکزی و غربی این معدن سیستم حفریات قدیمی کشف شده است. قرارداد بهره برداری و غنی سازی مس معدن عینک در سال ۲۰۰۸ میان وزارت معدن و نفت افغانستان و این شرکت چینایی به امضا رسید. براساس مفاد این قرار داد، شرکت «ام‌سی‌سی» در مرحله اول مبلغ ۲،۸۹۸ میلیارد دالر را در این پروژه سرمایه گذاری کرده و بعدا این سرمایه گذاری به پنج میلیارد دلار افزایش می یابد. بر اساس این قرارداد، شرکت یاد شده باید سالانه ۴۰۰ میلیون دالر به افغانستان مالیات می داد و مبلغ ۸۰۰ میلیون دالر به طور ضمانت به افغانستان باید پرداخته می‌شد. علاوه بر آن، شرکت طرف قرار داد قبلاً موافقت کرده که برای استخراج معدن، از ذغال سنگ افغانستان استفاده کرده و فابریکه حرارتی تولید برق با ظرفیت ۴۰۰ میگا وات را در بامیان ایجاد و شهرک رهایشی شامل آب، مکتب و مسجد نیز ساخته شود. احداث خط آهن از تورخم الی تاجیکستان از مسیر عینک لوگر به کابل، بعد معدن حاجیگک بامیان، از آنجا به یکاولنگ بامیان، دره صوف ولایت سمنگان در شمال افغانستان و از آنجا به تاجیکستان از مسئولیت‌های این شرکت است. مفاد دیگر قرار داد این است که طلایی بدست آمده از این معدن نیز به افغانستان تعلق دارد. در مرحله اول این پروژه برای ۸۰۰۰ افغان زمینه کار مساعد شود و در مرحله دوم برای حدود ۱۵۰۰۰ نفر شغل ایجاد گردد. کارشنان این حوزه معتقد اند که شرکت قراردادی چینایی شاید از اوضاع سیاسی کنونی به نفع خود استفاده کنند و در نبود حکومت مشروع در افغانستان، بخش های عمده قرار داد، از جمله احداث فابریکه تولید برق در بامیان را اجرایی نسازند. معدن مس عینک لوگر، بزرگترین معدن مس افغانستان و دومین معدن مس، در سطح جهان است.

Farsi, افغانستان, تحلیل و گزارش, تفسیر تخصصی, تیتر اول

پاکسازی دوباره صفوف طالبان: تحلیل سوابق جهادی و رقابت های درون گروهی

در روزهای اخیر، مکتوبی بر روی شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد «کمیسیون تصفیه صفوف» طالبان در حال مواجه با مشکلات جدی در روند کاری خود است و هم‌اکنون هیأت تدقیق را موظف و مأمور کرده تا سوابق جنگی “جهادی” افراد را دوباره به طور دقیق بررسی کند. در این مکتوب پنج ماده‌ای، به مقامات محلی طالبان در ولایات کشور هشدار داده شده است که در روند تدقیق سوابق جنگی افراد، مداخله نکنند و به استقلالیت کمیسیون احترام بگذارند. برای معاون والی که در حقیقت نماینده و مسئول ولایتی کمیسیون تصفیه صفوف در ولایات است، شرایط سختی برای تثبیت سوابق جنگی افراد وضع شده است. منابع مختلف تأیید می‌کنند که تا به حال نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر، فورمه تثبیت سوابق “جهادی” را اخذ کرده‌اند و ادعا می‌کنند که در بیست سال جنگ با دولت و نیروهای بین‌المللی و ناتو، در صف طالبان جنگیده‌اند. این مسئله از آن جهت دارای اهمیت ویژه است که منابع رسمی تا قبل از سقوط نظام جمهوری، تعداد جنگجویان طالبان را بین ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر تخمین می‌زدند که در مقایسه با ثبت نام ۶۰۰ هزار نفری که حالا صحبت از آن است، گیج‌کننده و پرسش برانگیز است. در دوره جنگ بیست ساله، طالبان برای تضعیف حکومت قانونی افغانستان و نفوذ لایه ایی در محلات، بی هیچ پیش شرطی و با آغوش باز، دزدان حرفه ایی، مافیای مواد مخدر، باندهای سازمان یافته آدم ربا، آدم کشان شناخته شده تعقیب حکومت و حتی تروریستان خارجی را هم در صفوف خود جای داده و برای شان هویت «مجاهد» قائل شده بودند. به نظر می رسد که طالبان با چالش‌ها و رقابت‌های به وجود آمده‌ی درون‌گروهی دست ‌و پنجه نرم می کند و سعی دارد، با تقلید از الگوهای ایدئولوژیک موجود در منطقه، با هر قیمتی شکل ساختار کنونی را حفظ کند. ولی همزمان، نیز تلاش می کند تا وفادارترین افراد را در سطوح مختلف حاکمیتی، به ویژه در رده های میانی و پایینی، نگهدارد. در این میان، قندهار که مرکز قدرت طالبان به شمار می‌آید، سعی می کند تا با تسریع روند کار «هیأت تدقیق» در دل کمیسیون تصفیه صفوف، هرگونه تلاش برای سبوتاژ فرمان‌های آتی «امیرالمومنین» و شاخ شدن افراد را در مقابل سیاست های کلان این گروه حاکم را، در نطفه خنثی کند.

Farsi, اخبار, تحلیل و گزارش, تیتر دوم, جهان

جنگ سایه: حمله جنگنده‌های اسرائیلی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق

محمدرضا زاهدی از فرماندهان نیروی قدس «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران» عصر دیروز دوشنبه ۱۳ حمل بر اثر حمله هوایی اسرائیل به ساختمان بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق سوریه، کشته شد. برخی منابع می‌گویند که بین ۵ تا ۷ نفر در این حمله کشته شده اند ولی با وجود این، هنوز هیچ آمار رسمی از خسارت و تلفات این حمله منتشر نشده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم ایران، محمدهادی حاجی‌رحیمی معاون محمد رضا زاهدی نیز جزو کشته شدگان است. حاجی رحیمی پیش از این، معاون هماهنگ‌کننده نیروی قدس سپاه پاسداران بوده است. رسانه های اسرائیلی سال گذشته، لیست ترور فرماندهان سپاه را منتشر کرده بود که نام سیدرضی موسوی در آن قرار داشت. «سید رضی موسوی» یک تن از فرماندهان شناخته شده سپاه نیز در اوایل ماه جدی سال قبل(۱۴۰۲)، در حمله هوایی جنگنده‌های اسرائیلی به زینبیه دمشق کشته شد. حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از احضار کاردار سفارت سوئیس در تهران به وزارت خارجه خبر داده و گفته است که «پیام مهمی به دولت آمریکا ارسال شد.» همچنین عصر دوشنبه و لحظاتی پس از حمله، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد طی نامه‌ای خواستار برگزاری جلسه فوری شورای امنیت در ارتباط با حمله به کنسولگری این کشور در دمشق شد. روسیه و عربستان سعودی، حمله جنگنده های اسرائیلی به کنسولگری ایران در دمشق را محکوم کردند. وزارت خارجه آمریکا پیشتر در واکنش به حمله هوایی  به کنسولگری ایران در دمشق گفت یک تیم ویژه را مسئول بررسی این واقعه کرده است و مشغول بررسی جزییات برای یافتن عامل یا عوامل آن است. این مقام آمریکایی درباره پیامدهای حمله هوایی  بر تحولات منطقه گفته: «من نمی‌خواهم پیش از آن که ما جزییات و اطلاعات کافی جمع‌آوری کنیم، اظهارنظری در این باره کنم اما واضح است که ما همیشه نگران هر چیزی که موجب افزایش تنش و درگیری در منطقه شود هستیم.»

Scroll to Top