June 5, 2024

Farsi, تیتر پنجم, دانش و فناوری

کاوشگر چینی چانگ ای ۶: اولین پرواز موفق از سمت دور ماه با نمونه‌هایی برای زمین

کاوشگر قمری چانگ ای ۶ (Chang’e-6) موفقیت بزرگی را در تاریخ اکتشاف فضایی رقم زد. ماژول صعودکننده این کاوشگر با موفقیت از سمت دور/تاریک ماه بلند شد و در حال آوردن نمونه‌های ارزشمند به زمین است. این دستاورد بی‌سابقه، یکی از بزرگترین جهش‌ها در برنامه فضایی چین است که قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک مأموریت سرنشین‌دار به ماه بفرستد. به گزارش خبرگزاری دولتی شینهوآ و به نقل از سازمان ملی فضایی چین (CNSA)، ماژول صعودکننده کاوشگر چانگ ای ۶ پس از بلند شدن از سطح ماه، به یک مدار از پیش تعیین‌شده به دور ماه وارد شد. این مأموریت موفق شده است در برابر دماهای بسیار بالا در سمت دور ماه مقاومت کند و نمونه‌های جمع‌آوری‌شده را به مدار منتقل کند. کاوشگر چانگ ای ۶ روز یکشنبه در حوضه قطب جنوب-آیتکن (South Pole–Aitken basin) ماه، یکی از بزرگترین دهانه‌های برخوردی شناخته‌شده در منظومه شمسی، فرود آمد. مأموریت فنی پیچیده ۵۳ روزه این کاوشگر در روز سوم مه آغاز شد و دارای دو روش جمع‌آوری نمونه است: استفاده از برمه برای جمع‌آوری مواد از زیر سطح ماه و بازوی رباتیک برای برداشتن نمونه‌ها از روی سطح. پس از جمع‌آوری موفقیت‌آمیز نمونه‌ها، پرچم ملی چین برای اولین بار در سمت دور ماه به اهتزاز درآمد. دانشمندان معتقدند که سمت تاریک ماه برای تحقیقات علمی بسیار نویدبخش است، زیرا دهانه‌های آن کمتر از سمت نزدیک با جریان‌های گدازه‌ای باستانی پوشیده شده‌اند. مواد جمع‌آوری‌شده از سمت دور ماه ممکن است به شناخت بهتر نحوه شکل‌گیری ماه کمک کنند. این دستاورد جدید چینی‌ها، نه‌تنها جایگاه چین در عرصه فضایی را تقویت می‌کند، بلکه چشم‌اندازهای تازه‌ای را برای تحقیقات علمی و مأموریت‌های آینده به ماه و فراتر از آن باز می‌کند.

Farsi, اخبار, تیتر چهارم, جهان

پیروزی ائتلاف ملی دموکراتیک: نارندرا مودی نخست وزیر باقی ماند

کمیسیون انتخابات هند اعلام کرد که ائتلاف ملی دموکراتیک به رهبری حزب «بهاراتیا جاناتا» متعلق به نارندرا مودی، با کسب بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمان، پیروز انتخابات پارلمانی این کشور شده است. این پیروزی به نارندرا مودی امکان می‌دهد تا مجدداً به عنوان نخست‌وزیر هند خدمت کند. براساس گزارش‌های منابع هندی، ائتلاف ملی دموکراتیک موفق به کسب ۸۵ درصد از آرا شده و ۲۷۶ کرسی از مجموع ۵۴۳ کرسی پارلمان را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که ائتلاف فراگیر توسعه ملی هند به رهبری حزب کنگره و راهول گاندی، با ۲۰۵ کرسی در جایگاه دوم قرار گرفته است. انتخابات در شرایطی برگزار شد که گرمای شدید و طاقت‌فرسای این روزهای هند، حضور رای‌دهندگان را با دشواری مواجه کرد. مقامات اعلام کرده‌اند که در دو ایالت بهار و اوتارپرادش، ده‌ها نفر از مسئولان برگزاری انتخابات بر اثر گرمازدگی جان باخته‌اند.

Farsi, افغانستان, تیتر سوم

معاون دبیر کل سازمان ملل: طالبان به تعهدات حقوق بشری خود عمل نکرده‌اند

مارتین گریفیتس، معاون سرمنشی سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگ‌کننده کمک‌های اضطراری، اعلام کرد که طالبان به تعهدات خود در زمینه تأمین حقوق بشر عمل نکرده‌اند و جامعه جهانی دیگر امیدی به این گروه ندارد. گریفیتس در نشست توجیهی شورای امنیت سازمان ملل در روز سه‌شنبه، ۱۵ جوزا، اظهار داشت که طالبان پس از بازپس‌گیری کنترل افغانستان، تعهداتی کتبی در خصوص تأمین حقوق بشر، به‌ویژه حقوق زنان، به جامعه جهانی سپرده بودند، اما این تعهدات عملی نشده‌اند. او گفت: “من از طرف دبیر کل به کابل رفتم تا با طالبان صحبت کنم. ما در آن زمان امیدهایی داشتیم و تعهدات کتبی دریافت کرده بودیم که چگونه می‌توانیم با طالبان پیش برویم. این امیدها از بین رفته است.” این مقام سازمان ملل تصریح کرد که طالبان طی بیش از دو سال گذشته، یکی پس از دیگری احکامی را علیه زنان و دختران افغانستان صادر کرده‌اند، که نشان‌دهنده عدم تعهد آنها به حقوق بشر است. گریفیتس تاکید کرد که جامعه جهانی دیگر امیدی به تحقق وعده‌های طالبان ندارد.

Farsi, تیتر دوم, حقوق بشر, خبرها

آلمان در حال بررسی اخراج پناهجویان افغان به پاکستان است

وزیر داخله آلمان، نانسی فایزر، اعلام کرد که این کشور در حال بررسی اخراج اتباع افغان است که برای امنیت آلمان تهدید محسوب می‌شوند. این تصمیم پس از حمله یک پناهجوی افغان در شهر «مانهایم» که منجر به کشته ‌شدن یک پلیس و زخمی شدن شش نفر دیگر شد، اتخاذ شده است. فایزر در نشست خبری اظهار داشت: «افرادی که تهدید بالقوه برای امنیت آلمان محسوب می‌شوند، باید به سرعت اخراج شوند، حتی اگر مقصد آنها افغانستان و سوریه باشد.» او تأکید کرد که منافع امنیتی آلمان به‌طور واضح از منافع افرادی که تحت تأثیر این سیاست قرار می‌گیرند، مهم‌تر است. لازم به ذکر است که آلمان پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱، اخراج پناهجویان افغان که درخواست پناهندگی‌ آنها رد شده بود را متوقف کرده بود. با این حال، روزنامه «بیلد» گزارش داده است که آلمان به‌دلیل عدم تماس مستقیم با طالبان، با کشورهای همسایه افغانستان مذاکره می‌کند تا افراد اخراج‌شده را به افغانستان منتقل کند. بر اساس این گزارش، از وزارت کشور آلمان خواسته شده تا توافقی با دولت پاکستان برقرار کند که اتباع افغان اخراج‌شده به کشورشان بازگردانده شوند.

Farsi, تحلیل و گزارش, تیتر اول

سفر غیرمنتظره سراج‌الدین حقانی به امارات و پیامدهای بین‌المللی آن

سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان که در فهرست افراد تحت تعقیب پولیس فدرال امریکا قرار دارد، در اولین سفر خارجی خود پس از بازگشت طالبان به قدرت، به امارات متحده عربی سفر کرد و با رئیس این کشور دیدار داشت. این دیدار در حالی انجام شد که امریکا برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری یا کشتن حقانی شود، جایزه ۱۰ میلیون دالری تعیین کرده است. سفر حقانی به امارات متحده عربی که به صورت غیرمنتظره و بدون اعلام قبلی انجام شد، با همراهی برادرش انس حقانی و عبدالحق وثیق، رئیس عمومی استخبارات طالبان، همراه بود. این سفر غیرمنتظره باعث جلب توجه بین‌المللی و مطرح شدن دوباره موضوع تحریم‌ها و جایزه ۱۰ میلیون دلاری امریکا برای دستگیری حقانی شده است. سراج الدین حقانی، معاون ملاهیبت الله آخندزاده و رهبر شبکه حقانی، یکی از گروه‌های شبه‌ نظامی مهم طالبان است که در دوره حکومت جمهوری افغانستان، حملات مرگباری را علیه نیروهای بین المللی و سفارت‌ خانه‌ها در کابل انجام داده است. در همین حال، منابع تائید ناشده از ملاقات محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان، با سراج‌الدین حقانی در امارات خبر داده‌اند. این ملاقات در حالی انجام شده که مدت قانونی ریاست جمهوری آقای غنی در ۱۵ جوزای امسال (۱۴۰۳) به پایان رسیده است. برخی تحلیلگران معتقدند که این نشست با هدف مشروعیت بخشیدن به طالبان و در آستانه سومین دور نشست دوحه در مورد افغانستان برگزار شده است. این نشست با پادرمیانی دولت امارات متحده عربی انجام شده و به نظر می‌رسد که تلاشی برای ایجاد نوعی توافق سیاسی بین طالبان و چهره‌های مهم حکومت سابق افغانستان باشد. سفر حقانی به امارات و دیدارهای او با مقامات ارشد این کشور، نشان‌دهنده پیچیدگی‌های دیپلماسی منطقه‌ای و بین‌المللی است که به دنبال تحولات افغانستان به وجود آمده است. این سفر، سوالات جدیدی درباره تعاملات بین‌المللی با طالبان و آینده روابط این گروه با کشورهای منطقه و جهان مطرح می‌کند.

Scroll to Top