June 7, 2024

Farsi, اجتماع, افغانستان, تحلیل و گزارش, تیتر اول

مرکز جهانی مسئولیت حفاظت: مردم افغانستان با نقض سیستماتیک حقوق بشر مواجه‌اند

حامیه نادری مرکز جهانی مسئولیت حفاظت (Global Centre for the Responsibility to Protect) گزارشی مفصل درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان منتشر کرده است. این گزارش نشان می‌دهد که مردم افغانستان به ویژه پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در اگست ۲۰۲۱ با نقض سیستماتیک حقوق بشر مواجه‌اند. در بخش مربوط به حقوق زنان و دختران، گزارش تأکید می‌کند که طالبان محدودیت‌های شدیدی بر تحصیل دختران اعمال کرده‌اند. بسیاری از مکاتب دخترانه بسته شده و دختران بالاتر از سطح ابتدایی از حق آموزش محروم شده‌اند. همچنین، زنان از بسیاری مشاغل دولتی و خصوصی کنار گذاشته شده و تنها در برخی حرفه‌های خاص و تحت شرایط سخت، مجاز به کار هستند. علاوه بر این، زنان و دختران مجبور به رعایت قوانین سختگیرانه حجاب شده‌اند و هرگونه عدم رعایت ممکن است با مجازات‌های سنگین همراه باشد. گزارش همچنین به سرکوب آزادی بیان و اجتماعات اشاره دارد. خبرنگاران، فعالان حقوق بشر و معترضان به طور مداوم توسط نیروهای طالبان بازداشت و شکنجه می‌شوند و گزارش‌هایی از ناپدید شدن اجباری و قتل‌های فراقانون وجود دارد. رسانه‌های مستقل بسته شده یا تحت کنترل شدید قرار گرفته‌اند و خبرنگاران مجبور به خودسانسوری هستند تا از تلافی‌جویی طالبان در امان بمانند. خشونت و تبعیض علیه اقلیت‌های مذهبی و قومی نیز بخش دیگری از این گزارش است. هزاره‌ها، شیعیان و دیگر اقلیت‌های مذهبی و قومی هدف حملات خشونت‌آمیز و تبعیض‌های سیستماتیک قرار گرفته‌اند. گزارش‌هایی از قتل‌های دسته‌جمعی، تبعید اجباری و تخریب اموال این اقلیت‌ها وجود دارد. همچنین، اقلیت‌های مذهبی از حق عبادت آزادانه محروم شده و فشارهای شدیدی برای پیروی از تفسیر سختگیرانه طالبان از اسلام به آنها تحمیل شده است. بحران انسانی ناشی از فروپاشی اقتصادی و تحریم‌های بین‌المللی نیز در این گزارش مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از مردم افغانستان به غذا، آب و خدمات بهداشتی دسترسی ندارند و هزاران نفر از مردم به دلیل جنگ و سرکوب مجبور به ترک خانه‌های خود شده و به دیگر مناطق کشور یا به کشورهای همسایه پناه برده‌اند. گزارش تأکید می‌کند که طالبان هیچ تعهدی به رعایت حقوق بشر نشان نداده‌اند و نیروهای آنها به طور مداوم در نقض حقوق مردم افغانستان بدون هیچگونه پاسخگویی دست دارند. همچنین، جامعه بین‌المللی تاکنون نتوانسته است اقدام مؤثری برای بهبود وضعیت حقوق بشر در افغانستان انجام دهد و تحریم‌های اقتصادی و انزوای دیپلماتیک تنها وضعیت را برای مردم عادی سخت‌تر کرده است. مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از جامعه بین‌المللی خواسته است تا اقدامات فوری و موثری برای حمایت از حقوق بشر در افغانستان انجام دهند. این مرکز بر اهمیت فشار بر طالبان برای رعایت حقوق اساسی مردم تأکید کرده و خواستار حمایت از سازمان‌های حقوق بشری محلی و بین‌المللی شده است که در شرایط دشوار تلاش می‌کنند از حقوق مردم افغانستان دفاع کنند.

Farsi, افغانستان, تیتر دوم, سیاست

پوتین: ضرورت تشکیل دولت فراگیر در افغانستان

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در نشست سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) در ایروان، ارمنستان، بر اهمیت تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان با مشارکت همه اقوام تأکید کرد. او گفت که این موضوع اولویت اصلی برای روسیه و کشورهای منطقه است و روسیه به همکاری برای ثبات افغانستان ادامه خواهد داد. پوتین افزود که باید روابط با طالبان را بهبود بخشید و امنیت منطقه را تضمین کرد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز در نشست دیگری در ازبکستان تأکید کرد که طالبان باید به تعهدات خود برای تشکیل دولت نماینده همه گروه‌ها پایبند باشد. او گفت که مسائل حقوق زنان و آموزش دختران برای به رسمیت شناختن دولت طالبان حیاتی هستند. پوتین همچنین بر خطر نفوذ تروریست‌های بین‌المللی از افغانستان به کشورهای همسایه تأکید کرد و وعده حمایت نظامی از متحدان روسیه در آسیای مرکزی و برگزاری تمرینات نظامی مشترک با این کشورها را داد.

Farsi, تیتر چهارم, دانش و فناوری

پروژه آسانسور فضایی جاپان تا سال ۲۰۵۰

یک شرکت ژاپنی قصد دارد تا سال ۲۰۵۰ یک آسانسور فضایی بسازد. شرکت Obayashi پشت این پروژه جاه طلبانه است که هدف آن ایجاد ساختاری است که زمین را به فضا متصل می کند. به گفته‌ی یوجی ایشیکاوا، که گزارش اولیه‌ی این پروژه را نوشته است، با وجود شک و تردیدهای برخی، دیگران در جامعه علمی باور دارند که آسانسور فضایی یک هدف قابل دستیابی است. هزینه استفاده از موشک برای پرتاب انسان و محموله به فضا بسیار بالاست. به عنوان مثال، هزینه ماموریت های ماه آرتمیس ناسا برای هر پرتاب ۴۰۱ میلیارد دلار برآورد شده است. در مقابل، یک آسانسور فضایی می‌تواند این هزینه‌ها را با استفاده از کوهنوردهای الکترومغناطیسی که از راه دور کار می‌کنند، مانند انرژی خورشیدی یا مایکروویو، به‌طور چشمگیری کاهش دهد. علاوه بر چالش‌های مادی، مسائل دیگر عبارتند از: حساس بودن تتر به ضربه خوردن تحت تنش، برخورد صاعقه و آب و هوای شدید. قرار دادن پایه افسار در استوا در اقیانوس باز ممکن است برخی از خطرات را کاهش دهد، اما چالش‌های امنیتی و لجستیکی همچنان وجود دارد. در حالی که هدف سال ۲۰۵۰ است، ایشیکاوا تأکید می‌کند که این تاریخ یک هدف آرزویی است و نه یک مهلت قطعی. دستیابی به این دیدگاه به تعداد زیادی پیشرفت تکنولوژیکی و همکاری بین صنایع مختلف بستگی دارد. در نتیجه، در حالی که راه به سوی آسانسور فضایی پر از چالش است، مزایای بالقوه آن این هدف را ارزشمند می‌کند.

Farsi, اخبار, افغانستان, تیتر دوم

تصمیم طالبان بر مسدود ساختن تلویزیون تمدن، مدرسه و دانشگاه خاتم الانبیين

هیأتی از وزارت عدلیه طالبان روز گذشته (پنج‌شنبه ۱۷جوزا) به تلویزیون خصوصی تمدن در شهر کابل رفتند و قصد داشتند که فعالیت نشراتی (پخش تلویزیونی) این رسانه را متوقف کنند. محمد رحمتی، مدیر مسئول تلویزیون تمدن، در پیامی در فیسبوک نوشت که تصمیم طالبان برای توقف نشرات این رسانه به روز شنبه موکول شده است. او نوشت: «ساعتی پیش هیئتی از وزارت عدلیه برای متوقف کردن نشرات تلویزیون تمدن آمد، اما پس از دقایقی با رایزنی برخی از مقام‌های حکومت سرپرست، تصمیمشان تا روز شنبه معطل شد.» برکت الله رسولی سخنگوی وزارت عدلیه طالبان در شبکۀ اکس (توییتر سابق) ناوقت روز پنجشنبه بیانیه ای را منتشر کرد که در آن آمده است، رسانه های متعلق به احزاب سیاسی حق فعالیت ندارند زیرا وزارت عدلیۀ طالبان قبلاً هرگونه فعالیت احزاب سیاسی را در کشور ممنوع اعلام کرده است او نگاشته است: “تلویزیون تمدن، مدرسه خاتم‌النبیین و پوهنتون خاتم‌النبیین متعلق به حزب لغو شده حرکت اسلامی افغانستان است و ساختمان‌های آنها هم در زمین‌های غصب‌شده امارتی [دولتی] ساخته شده است که به همین دلیل فعالیت هر سه نهاد مذکور متوقف و دفاتر آنها از سوی وزارت عدلیه مسدود می‌‌شود”. اما محمدجواد محسنی، رییس عمومی تلویزیون تمدن و صاحب امتیاز ارشد دانشگاه خاتم‌النبیین با نشر اعلامیه‌ای در ایکس غصب زمین توسط این تلویزیون را رد کرده و گفته است که شبکه تلویزیون تمدن روی زمین خریداری‌شده از مالک شخصی اعمار شده و قباله شرعی و قانونی دارد. محسنی افزوده است: “زمین حوزه علمیه خاتم‌النبیین نیز در زمان حکومت گذشته به صورت رسمی و با قباله شرعی و طی مراحل طویل قانونی جهت احداث مدرسه، مسجد، کتابخانه، مرکز تحقیقات اسلامی، لیلیه برای طلاب و‌ سالون کنفرانس‌ها در اختیار حضرت آیت‌الله محسنی قرار گرفته است که اسناد، مدارک و قباله شرعی آن نیز موجود و قابل ارایه است”. همچنان او هرگونه ارتباط این نهادها را با حزب حرکت اسلامی رد کرده و گفته است که پس از استعفای آیت الله محسنی از حزب که اسناد آن نیز موجود است، به فعالیت آغاز کرده است. در همین حال، مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر خبرنامه‌ای به نقل از منبعی در تلویزیون تمدن گفته است که هیأت وزارت عدلیه بر مبنای نامه رسمی این وزارت می‌خواست که تلویزیون تمدن را به عنوان یک “رسانه حزبی” ببندد، اما با تماس تیلفونی برخی مقامات ارشد طالبان از این تصمیم صرف نظر کردند. همچنان مرکز خبرنگاران افغانستان این اقدام وزارت عدلیۀ حکومت طالبان را بیانگر تشدید روند سرکوب رسانه‌های آزاد در کشور خوانده است. تلویزیون تمدن در سال ۱۳۸۵ خورشیدی از سوی شیخ آصف محسنی؛ مجتهد شیعه و رهبر حزب جهادی حرکت اسلامی تاسیس شد و محتوای نشراتی آن را موضوعات خبری و مذهبی تشکیل می‌دهد. پیش از این طالبان نشرات شبکه‌های تلویزیونی «نور» و «بریا» را به دلیل آنچه وابسته بودن به احزاب سیاسی اعلام شده، متوقف کرده بودند. این رسانه‌ها متعلق به احزاب جهادی «حزب جمعیت اسلامی و حزب اسلامی» بودند.

Scroll to Top