بر اساس نتایج اولیه دور اول انتخابات پارلمانی فرانسه خرب اجماع ملی با ۳۳.۲ در صد آرا بیشترین آرا را کسب کرده است.
در این دور انتخابات سه بلوک سیاسی فرانسوی رقابت کردهاند: اجتماع ملی راست افراطی، ائتلاف میانهروی امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه و ائتلاف جبهه مردمی جدید متشکل از نیروهای چپ میانه، سبز و چپ.
«حزب اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن و ژردن باردلا، سه هفته پیش هم در انتخابات پارلمانی اروپا پیروز شدند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در واکنش به نتایج انتخابات پارلمان اروپا، انتخابات زودهنگام اعلام کرد. این در حالی بود که فرانسه هنوز سه سال برای انتخابات بعدی وقت داشت.
بر اساس نخستین برآوردها حزب راست افراطی “اجتماع ملی” با کسب ۳۳.۲ درصد آراء در نخستین دور انتخابات پارلمانی فرانسه به نخستین حزب سیاسی این کشور تبدیل شده است.
مشارکت مردم در این انتخابات بسیار بالا و طی دهههای گذشته بی سابقه اعلام شده است. بر اساس برآوردها ٧۰ درصد رأیدهندگان فرانسوی در دور اول انتخابات مجلس ملی فرانسه شرکت کرده اند .
بر اساس نتایج اولیه انتخابات پارلمانی که از سوی وزارت داخله فرانسه اعلام شد، ائتلاف احزاب چپ «جبهه مردمی جدید» فرانسه پس از حزب لوپن، با کسب ۲۹.۱ درصد آرا در رتبه دوم قرار دارد که شامل احزاب «فرانسه سرکش ، حزب سوسیالیست ،حزب کمونیست، سبزهای زیست محیطی اروپا و حزب رادیکال است.
ائتلاف میانهروی مکرون متشکل از احزاب رنسانس، مدوم و افقها نیز توانست ۲۱.۵ درصد آرا را به خود اختصاص داده و به کسب رتبه سوم اکتفا کند.
مرحله نخست انتخابات پارلمانی فرانسه دیروز یکشنبه برگزار شد و قرار است مرحله دوم انتخابات روزدهنگام پارلمانی فرانسه یکشنبه هفته آینده برگزار شود و تنها نامزدهایی به دور دوم انتخابات راه خواهند یافت که بیش از ۱۲.۵ درصد آرا را کسب کرده باشند.
میزان مشارکت در انتخابات روز یکشنبه، بالاترین سطح از سال ۱۹۸۶ است، اما حزب راست افراطی به رهبری خانم لو پن بیش از پیش به قدرت نزدیک شده است.
مارین لوپن که در تلاش برای جانشینی به عنوان رئیس جمهوری است، از امانوئل مکرون خواسته در صورت شکست حزبش در انتخابات پارلمانی از ریاست جمهوری کنارهگیری کند، خواستهای که با پاسخ منفی مکرون مواجه شد.
کمتر از یک هفته پیش، ژردن باردِلا، چهرهٔ اصلی حزب راست افراطی «اجتماع ملی» فرانسه، در یک کنفرانس مطبوعاتی حزبش را آماده در دست گرفتن قدرت معرفی کرد.
این سیاستمدار ۲۸ ساله «اجتماع ملی» که تلاش کرده به این حزب کمک کند تا وجهه افراطی خود را پاک کند، از رأیدهندگان خواست که با رأی دادن حداکثری، به این حزب کمک کنند سیاستهای ضد مهاجرتی و برنامه «قانون و نظم» خود را اجرا کند.
اوایل ماه جاری میلادی، حزب باردلا در انتخابات پارلمان اروپا با تقریبا دو برابر آرا، از ائتلاف میانهروی امانوئل مکرون پیش افتاد و از همین رو رئیس جمهوری فرانسه در تصمیمی غیرمنتظره پارلمان را منحل کرد.
در صورت پیروزی بلوک سیاسی دیگری غیر از ائتلاف میانهرو ماکرون، او مجبور به انتصاب نخستوزیری از آن بلوک خواهد شد که به این وضعیت «همزیستی» گفته میشود. این وضعیت قبلاً سه بار در تاریخ جمهوری مدرن فرانسه رخ داده است.
نخستوزیر مسئولیت پارلمان را بر عهده دارد و سیاستهای داخلی را اجرا میکند، در حالی که رئیسجمهور بر سیاستهای خارجی، امور اروپایی و دفاعی نظارت دارد. در صورت عدم تشکیل اکثریت، رئیسجمهور میتواند نخستوزیری را از گروه پارلمانی با بیشترین کرسیها منصوب کند، اما اجتماع ملی راست افراطی اعلام کرده که این گزینه را رد خواهد کرد. گزینههای دیگر شامل تشکیل ائتلاف گسترده از چپ تا راست یا دولت کارشناسان غیرحزبی است.
نظام انتخاباتی فرانسه پیچیده و غیرمتناسب با حمایت ملی از یک حزب است. نمایندگان بر اساس حوزههای انتخاباتی انتخاب میشوند و یک کاندیدا برای پیروزی نیاز به بیش از ۵۰ درصد آرا دارد. در صورت عدم دستیابی به این میزان، دو نفر اول و هر کس که بیش از ۱۲.۵ درصد آرا را کسب کرده باشد به دور دوم میروند.
جواد رسولی