چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از ساعت ۸ صبح جمعه هشتم تیرماه به صورت رسمی در شعب اخذ رأی سراسر کشور آغاز شد و مردم ساعات قبل از شروع رأی گیری در شعب حضور داشتند.
بعد از مرگ آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران اسلامی در سانحه هوای ، بر اساس قانون اساسی با موافقت رهبر جمهوری اسلامی ایران «محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهوری سرپرست نهاد ریاست جمهوری را برعهده گرفت و دستگاههای مربوط نیز باید زمینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ظرف مدت ۵۰ روز را فراهم میکردند. ابتدا شورای نگهبان از میان صدها داوطلب، شش نفر را واجد شرایط اشتراک در کارزار انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. بعد از تأیید شورای نگهبان شش نامزد «مسعود پزشکیان»، «مصطفی پورمحمدی»، «سعید جلیلی»، «علیرضا زاکانی»، «سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی» و «محمدباقر قالیباف» در زمان تعیین شده تبلیغات خود را انجام دادند. لازم به ذکر است که «علیرضا زاکانی»، «سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی» از حضور در انتخابات ریاست جمهوری انصراف دادهاند.
بر اساس گزارش رسانه های ایران به نقل از مسولان، تعداد شعبات اخذ رای در سراسر ایران ۵۸ هزار و ۶۴۰ شعبه است که در فرآیند انتخابات مشارکت دارند و از این تعداد ۲۴ هزار و ۱۱۸ شعبه در مناطق روستایی و عشایری مستقر هستند. هزار و ۲۱۵ شعبه سیار در شهرها و مناطق صعب العبور و مناطق عشایر نشین فعالیت خواهند کرد. احمد وحیدی، وزیر داخله ایران گفته است که در این دوره بیش از ۶۱ میلیون نفر در داخل کشور واجد شرایط رایدهی هستند.
نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری ایران امروز (شنبه) اعلام خواهد شد. انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران در پی مرگ ابراهیم رییسی، رییس جمهور پیشین ایران در حادثهی سقوط چرخبال برگزار شده است.
با اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری هیچ یک از ۴ نامزد موفق به کسب حد نصاب (نصف به اضافهٔ یک) نشده و کار به دور دوم کشیده که جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ – همین هفته- برگزار میشود.
این دومین بار در تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران است که رییس جمهوری در مرحلهٔ دوم تعیین میشود و به خاطر همین سابقه هواداران سعید جلیلی امیدوارند اتفاق سال ۱۳۸۴ تکرار شود که هاشمی رفسنجانی اگرچه در مرحلهٔ اول پیشتاز بود ولی بازی را در مرحلهٔ دوم به محمود احمدینژاد واگذار کرد. به همین خاطر بعید نیست در این هفته به جای آن که سراغ روحانی بروند از خاطرهٔ هاشمی رفسنجانی یاد کنند.
امید اصلی برای مسعود پزشکیان اما این است که هم ممکن است بخشی از آرای نامزد ناکام- محمد باقر قالیباف– به سوی پزشکیان سوق پیدا کند و هم مهمتر از آن آرای خفته بیدار و به جانب او روانه شود.
جواد رسولی