همزمان با نزدیک شدن نشست سوم دوحه در مورد افغانستان، سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر زیر نام «کارگروه غردولتی زنان، صلح و امنیت» در نامهای به آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد گفتهاند که حقوق زنان و دختران افغان قابل مذاکره نیست.
این سازمانها از سرمنشی سازمان ملل، آنتونیو گوترش، خواستهاند تا در نشست دوحه که در مورد وضعیت افغانستان برگزار میشود، حقوق زنان افغان را به هیچ وجه معامله نکنند و به آن اولویت داده شود. این درخواستها در قالب نامههای سرگشاده و بیانیههای مختلف مطرح شده است.
این سازمانها از جمله عفو بینالملل و دیده بان حقوق بشر تأکید کردهاند که طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، محدودیتهای شدید و متعدد علیه زنان اعمال کردهاند که شامل ممنوعیتهای آموزشی و شغلی است. آنها خواستار این شدهاند که در نشست دوحه، طالبان به رفع تمامی محدودیتها علیه زنان و آزادی افرادی که خودسرانه بازداشت شدهاند، مجبور شوند.
عفو بینالملل نیز در بیانیهای تصریح کرده است که جامعه بینالمللی نباید نقض حقوق بشر در افغانستان را به عنوان «امری معمول» بپذیرد و باید بهطور جدی به این مسئله رسیدگی کند. این سازمان خواسته تا نمایندگان زنان، جامعه مدنی و فعالان حقوق بشر افغان در این نشست حضور داشته باشند تا تعهدات سازمان ملل در حمایت از حقوق زنان نشان داده شود.
همچنین، سازمانهای حقوق بشری هشدار دادهاند که نادیده گرفتن حقوق زنان در این نشست میتواند اعتبار سازمان ملل و نشست دوحه را به شدت تضعیف کند. آنها بر این باورند که عدم حضور نمایندگان زنان و دیگر گروههای مخالف طالبان در این نشست به تعهدات سازمان ملل صدمه خواهد زد.
این سازمانهای حقوقبشری خواهان تضمین «مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان افغان» در تمام جنبههای زندگی عمومی و تصمیمگیری در هر فرایند سیاسی و بهویژه نشست آتی دوحه شدهاند.
لغو ممنوعیت کار زنان افغان در سازمانهای بینالمللی مستقر در افغانستان از دیگر خواستهایی است که این سازمانهای حقوقبشری مطرح کرده اند.
این سازمانها با حمایت از دادخواستهای فعالان زن افغان گفتند: «جامعه جهانی باید از دادن کرسی به طالبان در سازمان ملل یا دعوت آنها برای نشستهای سازمان ملل، بازگشایی نمایندگیهای دیپلوماتیک در کشور یا واگذاری نمایندگیهای دیپلوماتیک در خارج از افغانستان و لغو تحریمها خودداری کنند چرا که این موارد، خطر مشروعیت بخشیدن به طالبان را بیشتر میکند.»
با توجه به اینکه طالبان همچنان به محدودیتهای خود علیه زنان ادامه میدهند و حتی وعدههای قبلی خود مبنی بر بازگشایی مکاتب دخترانه را نیز عملی نکردهاند، فشار بینالمللی برای تأمین حقوق زنان افغان ضروری به نظر میرسد. فعالان حقوق بشر تاکید دارند که باید ساز و کاری برای بررسی سوءاستفادهها و نقض حقوق بشر در افغانستان ایجاد شود تا جامعه جهانی نسبت به این وقایع بیتفاوت نباشد .
همچنان دو روز پیش رینا امیری، نماینده ویژه امریکا برای زنان افغانستان گفته بود که در دیدارش با نمایندهگان چندین کشور، از جمله امارات متحده عربی، بلجیم، قطر، فرانسه و کانادا بر مشارکت معنادار زنان و جامعه مدنی افغانستان در نشست سوم دوحه تاکید کرده است.