تماس تلفنی ۹۰ دقیقهای بین دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، که بر آغاز مذاکرات فوری برای پایان دادن به جنگ اوکراین تمرکز داشت، گامی مهم در سیاست بینالمللی محسوب میشود. این گفتوگو که از سوی هر دو طرف «سازنده» توصیف شد، میتواند پیامدهای گستردهای برای وضعیت ژئوپلیتیکی جهان، جایگاه اوکراین، و روابط قدرتهای بزرگ داشته باشد.
این تماس طولانی نشاندهنده علاقه دو کشور به مدیریت تنشها و یافتن راهحلی دیپلماتیک برای جنگ اوکراین است.
ترامپ با تأکید بر لزوم «همکاری» و «مذاکره» با روسیه، مسیری متفاوت از سیاستهای سنتی آمریکا را دنبال میکند که معمولاً بر فشار نظامی و اقتصادی بر مسکو متمرکز بوده است.
کرملین نیز از این گفتوگو استقبال کرده و آن را نشانهای از تغییر در رویکرد کاخ سفید ارزیابی کرده است.
تماس ترامپ و پوتین میتواند اوکراین را در شرایط دشواری قرار دهد، زیرا کیف تا کنون خواستار خروج کامل نیرو های روسی از مناطق اشغالی بوده است بنابراین اگر امریکا به سمت مذاکره با روسیه متمایل شود ممکن است اوکراین مجیور شود امتیازاتی بدهد همچنین گرایش ایالات متحده امریکا به سمت مذاکره با عث کاهش حمایت نظامی و اقتصادی غرب از اوکراین خواهد شد .
.ترامپ بارها ادعا کرده است که میتواند جنگ اوکراین را بهسرعت پایان دهد و اظهار امیدواری کرده است که این مذاکرات نقطه آغازی برای حلوفصل این بحران باشد
ریس جمهوری ایالات متحده امریکا روز چهارشنبه پس از تماس با ولادیمیر پوتین خاطر نشان کرد که بر اساس توافق صورت گرفته با وی هر دو رهبر تلاش دارند تا «جلوی مرگ میلیونها انسانی که در جنگ روسیه با اوکراین کشته میشوند» را بگیرند..
رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین اضافه کرد که ما توافق کردیم همکاری بسیار نزدیکی داشته باشیم و در این میان از کشورهای یکدیگر نیز بازدید کنیم.
دونالد ترامپ یاد آور شد که بر اساس توافق صورت گرفته با پوتین، تیمهای تعیین شده از سوی دو طرف برای مذاکرات باید بلافاصله گفتگوها را آغاز کنند.
این تماس میتواند راه را برای کاهش درگیری و برقراری آتشبس موقت هموار کند.
مذاکرات مستقیم بین واشنگتن و مسکو ممکن است زمینهساز راهحلی پایدار برای بحران اوکراین باشد اما تماس اقای ترامپ با ولادمیر پوتین باعث نگرانی ریس جمهور اواکرین شده است زلنسکی گفته که در هر گفتگوی میان مسکو و واشنگتن کیف باید حضور داشته باشد .
همچنین تماس تلفنی ترامپ و پوتین نشاندهنده تلاشی برای ترمیم روابط واشنگتن و مسکو که از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، روابط دو کشور به شدت پرتنش بوده است. این تماس میتواند راه را برای دیپلماسی باز کند علاوه بر جنگ اوکراین دو طرف در باره مسایل دیگر از جمله خاور میانه و هوش مصنوعی گفت گو کرده اند که نشان می دهد همکاری در حوزه های مختلف ممکن است گسترش یابد .
کشورهای اروپایی که از حامیان اصلی اوکراین هستند، ممکن است با تردید به این تماس نگاه کنند.از سوی دیگر اگر آمریکا مسیر مصالحه با روسیه را انتخاب کند، برخی کشورهای ناتو ممکن است احساس کنند که امنیت آنها به خطر افتاده است از طرف دیگر کشور چین که روابط نزدیک با روسیه دارد احتمالآ از این روند استقبال خواهد کرد و سایر کشور ها مانند ترکیه،هند و کشور های خاور میانه همچنین از این روند استقبال خواهند کرد بنابراین دیده شود برایند این تماس برای پایان دادن به این جنگ چی خواهد بود .
ازسوی دیگرکنفرانس امنیتی سالیانه در مونیخ امروز در حالی آغاز به کار کرد که آینده اوکراین و چگونگی پایان دادن به جنگ این کشور با روسیه، محور اصلی گفتوگوهای این کنفرانس است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین هشدار داده است که اوکراین نباید از هیچ بحثی در مورد پایان دادن به جنگ در کشورش کنار گذاشته شود.
آقای زلنسکی در یک جلسه پرسش و پاسخ که در حاشیه این اجلاس برگزار شد گفت که تنها مقام روسی که آماده است با او در مورد توافق پایان جنگ صحبت کند، ولادیمیر پوتین است.
رئیسجمهور اوکراین گفته است که تنها زمانی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای گفتوگوهای صلح دیدار خواهد کرد که رهبران آمریکا و اروپا بر سر طرح مشترک برای صلح توافق کرده باشند.
با این حال و با توجه به گرایش ایالات متحده که از آغاز جنگ اوکراین با روسیه از حمایت کننده بزرک کیف بشمار میرفت سرنوشت این جنگ به کجا کشیده خواهد شد آیا توافق ترامپ با مسکو قناعت طرف اصلی این منازعه (اوکراین ) را حاصل خواهد کرد یا خیر گذر زمان پاسخ خواهد داد.
جواد رسولی