نشست دوم گروه تماس منطقهای برای افغانستان، با حضور نمایندگان ویژه ایران، چین، روسیه و پاکستان در تهران برگزار شد. این نشست به میزبانی و ابتکار ایران در حالی برگزار شد که طالبان، به عنوان بازیگر اصلی صحنه افغانستان، در آن شرکت نکرد.
ذاکر جلالی، رئیس اداره سوم سیاسی وزارت خارجه طالبان، اعلام کرد که «امارت اسلامی افغانستان» توقع دارد نشستهایی که درباره افغانستان برگزار میشوند، از طریق مکانیزمهای معمول و جا افتاده باشد و نیازی به ایجاد مکانیزمهای جدید نمیبیند. این اظهارات نشاندهندهی ناخرسندی طالبان از نشست تهران است.
از طرفی، نشانههایی از تمایل طالبان به تعامل با غرب نیز مشاهده میشود. دیدارهای مکرر دیپلماتهای غربی با طالبان و تعلیق تحریمها علیه سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان و تعدادی از مقامات ارشد این گروه، حاکی از این است که بخشی از طالبان که به تعامل با جامعه جهانی علاقه دارند، از مدار ایران خارج شده و به سمت غرب متمایل شدهاند.
این چرخش سیاسی طالبان، با نخستین سفر خارجی سراجالدین حقانی به امارات متحده عربی و سپس عربستان سعودی، بیشتر نمایان شده است. حقانی، معاون قدرتمند «امیرالمؤمنین طالبان» و رهبر شبکه حقانی، در طول سفرش با رئیس دولت امارات متحده عربی ملاقات کرد و به گفته منابع رسمی طالبان، اینک اعضای هیأت یاد شده در شهر مکه حضور دارند و مشغول ادای مراسم حج هستند.
این اقدامات میتواند نشانهای از فاصله گرفتن طالبان از ایران و تقویت روابط با کشورهای عربی و غربی باشد. تحلیلگران معتقدند که این تحولات میتواند به تضعیف روابط طالبان با ایران منجر شود و احتمال بروز تنشهای جدید میان دو طرف را افزایش دهد.
به طور کلی، به نظر میرسد طالبان در حال تجدید نظر در روابط بینالمللی خود است و با متمایل شدن به غرب و کشورهای عربی، به دنبال کاهش وابستگی به ایران و افزایش تعاملات بینالمللی خود است. این تغییر سیاست ممکن است چشمانداز جدیدی برای آینده افغانستان و نقش آن در منطقه رقم بزند.