تابستان امسال، تیمی از ورزشکاران زن و مرد افغانستان به نمایندگی از کشورشان در بازیهای المپیک پاریس شرکت خواهد کرد. این تیم بهطور ویژهای نمادین است زیرا اولین بار پس از بازگشت طالبان به قدرت و استقرار حکومت آنها در کابل است که ورزشکاران افغان در چنین رویدادی شرکت میکنند. در حالی که سازمان ملل از “آپارتاید جنسیتی” در افغانستان تحت حکومت طالبان صحبت میکند، حضور این تیم در بازیها از اهمیت بالایی برخوردار است.
از زمانی که طالبان در تابستان ۲۰۲۱ به قدرت رسیدند، هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است. بنابراین، حضور تیمهای افغانستانی در رویدادهای ورزشی بینالمللی بهدقت دنبال میشود.
اعضای تیم افغانستان چه کسانی هستند؟
طبق اعلام کمیته بینالمللی المپیک در اواسط جون، تیم افغانستان شامل شش ورزشکار، سه زن و سه مرد، خواهد بود. این تصمیم بهمنظور رعایت برابری جنسیتی اتخاذ شده است. ورزشکاران مرد در رشتههای، شنا و جودو شرکت خواهند کرد، در حالی که زنان افغان در رشتههای دو و میدانی و دوچرخهسواری رقابت میکنند.
نام این ورزشکاران هنوز توسط کمیته بینالمللی المپیک یا کمیته ملی افغانستان اعلام نشده است. اما داد محمد پاینده اختری، مدیر کل کمیته ملی المپیک مستقر در کابل، گفته است که به جز ورزشکار جودو، سایر اعضا در خارج از کشور زندگی میکنند. او توضیح داد که به دلیل تعلیق ورزش زنان در افغانستان، ورزشکاران زن از داخل کشور اعزام نمیشوند و در خارج از کشور زندگی میکنند. کمیته بینالمللی المپیک که از لحاظ مالی بیشتر ورزشکاران افغان را حمایت میکند، مسئول اعزام این ورزشکاران است.
پرچم نمایندگی ورزشکاران افغانستان
ورزشکاران افغانستانی در جریان مسابقات تحت پرچم سیاه، سرخ و سبز نظام جمهوری افغانستان که توسط طالبان سرنگون شده است، شرکت خواهند کرد. هرچند که طالبان این پرچم را به رسمیت نمیشناسند و پرچم سفید و سیاه خود را دارند، ورزشکاران افغان همچنان تحت پرچم نظام سابق به رقابت میپردازند. ورزشکاران افغان عضو تیم پناهندگان از این موضوع مستثنا هستند.
موضع طالبان درباره حضور ورزشکاران
به گزارش خبرگزاری فرانسه، طالبان بهطور منظم از ورزشکارانی که افغانستان را در سطح بینالمللی نمایندگی میکنند، حتا تحت پرچم سرنگون شده، حمایت میکند. با این حال، طالبان زنان را از فعالیتهای ورزشی، حضور در پارکها و سالنهای ورزشی منع میکنند و دختران را از تحصیل پس از مقطع ابتدایی و فعالیت در بسیاری از مشاغل محروم میسازند.
آقای اختری میگوید که امور ورزشی را با هماهنگی طالبان پیش میبرد. اما کمیته بینالمللی المپیک اعلام کرده است که تنها با کمیته ملی المپیک، که رئیس و دبیرکل آن در تبعید هستند، گفتگو میکند و نه با مقامات طالبان. مارک آدامز، سخنگوی کمیته بینالمللی المپیک، اعلام کرده بود که هیچ نمایندهای از طالبان برای حضور در بازیهای المپیک پاریس اعتبارنامه نخواهد داشت.
ورزشکاران افغان در تیم پناهجویان
افغانستان با داشتن هشت میلیون شهروند تبعیدی در ۱۰۳ کشور جهان، پس از سوریه بیشترین تعداد نماینده در تیم پناهندگان را دارد. اسامی پنج ورزشکار المپیکی افغانستان که عضو تیم پناهندگان هستند، به شرح زیر است:
– امیر انصاری، دوچرخهسواری
– صبغتالله عرب، جودو
– فرزاد منصوری، تکواندو
– نگارا شاهین، جودو
– منیژه تلاش، رقص بریک
رهبری این تیم بر عهده معصومه علیزاده، ورزشکار دوچرخهسوار افغانستانی است که در المپیک ۲۰۲۱ توکیو شرکت کرده بود.
نقش جامعه جهانی و آینده ورزش افغانستان
جامعه جهانی در حال نظارت دقیق بر وضعیت ورزشکاران افغانستان است. کمیته بینالمللی المپیک و سایر نهادهای بینالمللی مسئولیت دارند تا اطمینان حاصل کنند که ورزشکاران افغانستانی از حمایتهای لازم برخوردار هستند و میتوانند در رویدادهای ورزشی بینالمللی بدون فشار و محدودیتهای سیاسی شرکت کنند. آینده ورزش افغانستان تا حد زیادی به تعاملات بینالمللی و حمایتهای جهانی بستگی دارد.
حامیه نادری