اخیراً، اعضای «فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید» در تجمعی دادخواهانه، خواستار توقف اخراج اجباری خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، نیروهای امنیتی پیشین و افراد در معرض خطر از ایران شدند. این درخواست در شرایطی مطرح میشود که روند اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران و پاکستان به شدت افزایش یافته و این امر نگرانیهای جدی را برای آن دسته از مهاجران افغان به وجود آورده است که از سوی گروه طالبان تهدید میشوند.
طبق گزارشها، در روزهای اخیر، صدها مهاجر افغان به طور روزانه توسط نیروهای پلیس ایران اخراج میشوند. با قدرتگیری دوباره گروه طالبان در افغانستان، تعداد زیادی از خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر و افراد در معرض خطر، افغانستان را ترک کرده و به ایران پناه بردهاند. اعضای فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، یکی از نگرانیهای عمده خود را از عدم ملاحظه دولت ایران در برخورد با این افراد اعلام کردهاند. به گفته آنها، افراد در معرض خطر به دلیل وضعیت نابسامان در افغانستان به ایران پناه آوردهاند، اما دولت ایران بدون توجه به شرایط خاص این افراد، آنها را اخراج میکند.
امید پویان، مسئول «فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید» مقیم ایران، در این باره میگوید: «هر روز شاهد اخراج بیشتر پناهجویان هستیم و این وضعیت برای ما به یک نگرانی جدی تبدیل شده است.» با شدت گرفتن روند اخراج اجباری مهاجران افغانستان از ایران، افرادی که در معرض خطر قرار دارند، به وضعیت دشواری دچار شدهاند. بسیاری از کسانی که به دلیل ترس از بازداشت و شکنجه توسط طالبان به ایران پناه بردهاند، اکنون با خطر اخراج اجباری روبهرو هستند.
خبرنگاران، وکلای مدافع، زنان معترض، فعالان مدنی، مدافعان حقوق بشر و نیروهای امنیتی پیشین از جمله کسانی هستند که پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان و تسلط دوباره طالبان، به ایران پناه بردهاند. محمد رجا، یکی از روزنامهنگاران و عضو فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، میگوید: «ما از ترس تعقیب و شکنجه کشور خود را ترک کردیم و اکنون با اخراج اجباری از ایران، به اجبار به خطری آنی و فوری که منتظر ماست، فرستاده میشویم.» او بر این باور است که اخراج شدگان از ایران با خطر نقض جدی حقوق بشر از جمله دستگیری، بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و سایر رفتارهای غیرانسانی از سوی طالبان مواجه هستند.
گفته میشود که دولت ایران از اکتبر سال گذشته تاکنون هزاران شهروند افغان را به عنوان اتباع بیگانه و بدون مدرک به کشورشان بازگردانده است. در حال حاضر، دستکم ۱.۵ میلیون مهاجر افغان بدون مدرک اقامت در ایران زندگی میکنند که از یک سال پیش بدین سو، هدف جدی اخراج اجباری قرار گرفتهاند.
حامیه نادری