هفتهنامه ایشیاویک چاپ هانگکانگ، گزارش داده است که در پی ناکامی اسلامآباد در جلوگیری از حملات بر منافع چین در پاکستان، دیپلوماتهای چینی وارد عمل شدهاند. این رسانه چینی نوشته است که بیجینگ سرمایهگذاری در افغانستان را به جلوگیری از حملات بر منافع خود در پاکستان مشروط کرده است.
ایشیاویک با اتکا به منابع دیپلوماتیک چین و پاکستان در مقالهای نوشته است که بیجینگ، به طالبان پیشنهاد سرمایهگذاری در افغانستان را دادهاست، مشروط بر اینکه طالبان بتوانند حملات تروریستی بر منافع این کشور در پاکستان را مهار کنند.
همزمان روزنامه صبح چین جنوبی گزارش داده است که بیجینگ برای جلوگیری از حملات بر شهروندانش در خاک پاکستان، بر طالبان افغان «تکیه» کرده است.
این روزنامه به نقل از دو منبع آگاه گزارش داده است که دیپلماتهای چینی در اسلامآباد و کابل به دلیل ناکامی پاکستان در جلوگیری از افزایش حملات بر شهروندان چین در آن کشور، «مجبور» به این اقدام شدهاند.
گفته شده که دیپلوماتهای چینی درباره سرمایهگذاری بیجینگ در بخشهای معدن و برق افغانستان گفتوگو کردند، اما نگرانیهای خود را از حضور تحریک طالبان پاکستانی (تیتیپی) در افغانستان نیز مطرح کردهاند.
پیش از این نصرت جاوید، روزنامهنگار پاکستانی نیز گزارش داده بود که بیجینگ از رژیم طالبان در افغانستان خواسته است تحریک طالبان پاکستان را از افغانستان به داخل پاکستان اخراج کنند.
در همین حال وزرای خارجه چین و پاکستان در نشستی، از افزایش تهدیدات روز افزون تروریزم در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواستند تا به این نگرانیها رسیدگی کنند.
شینگنگ، وزیر خارجه چین، گفت: “این مهم است که [طالبان] نگرانیهای امنیتی همسایگان خود را جدی بگیرند و تدابیر قویتری برای مقابله با نیروهای تروریستی مختلف در افغانستان اتخاذ کنند.”
در هفتم حمل سال جاری به موتر حامل شهروندان چینی در ایالت خیبرپختونخواه حمله شد که منجر به کشته شدن ۵ مهندس چینی شد. در جریان این حمله چین از دولت پاکستان خواست تا در مورد این رویداد تحقیقات کامل انجام داده و عاملان آن را «به شدت مجازات کند.» همچنین، سفارت چین در اسلام آباد خواهان تأمین امنیت شهروندان چین در پاکستان شد. در مقابل، شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان ضمن محکومیت این عمل تعهد داد که عاملان حمله به مهندسان چینی تحت پیگرد قرار خواهد گرفت.
یک ماه پس از این حمله رسانه های پاکستانی اعلام کردند که در ارتباط با این حمله ۴ نفر دستگیر شدند. تهدیدات امنیتی علیه اتباع چینی در پاکستان همواره یک چالش در روابط دو کشور به شمار میرود.
سرمایه گذاری های چین در افغانستان به عنوان یک اهرم فشار از جانب پکن برای کابل است که پکن می تواند از این ابزار برای متقاعد کردن طالبان در امر مهار تی تی پی استفاده کند. اما در نهایت باید گفت که نتیجه این امر به تصمیم طالبان بستگی دارد. نکته قابل توجه دیگر اینکه افزایش حملات تحریک طالبان پاکستانی در پاکستان در هر صورت به روابط چین و افغانستان صدمه نخواهد زد.
پاکستان مدعی است که رهبری تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان فعالیت میکند و کابل را به مهار نکردن تروریستهای حاضر در خاک این کشور مقصر میداند. مقامات پاکستانی معتقدند از زمانی که طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در کابل بدست گرفتند، فعالیتهای تروریستی در خاک این کشور افزایش یافته و صدها پاکستانی، عمدتاً نیروهای امنیتی،کشته شده اند.
در حال حاضر طالبان با دریافت وجوه مالی درشت از طرف امریکا، حمایت بی دریغ پاکستان، تعامل سازنده برای بقای طالبان در قدرت از سوی کشورهای منطقه و تلاش چین برای حضور خزنده در کنار طالبان، نگرانیهای روز افزون روسها و ایرانیها، موقف سکوت بار و سوال برانگیز هندوستان در قبال افغانستان تحت کنترول طالبان، به میدان وحشت ناک رقابت و خونریزی مبدل شده می رود. چین تنها کشوری است که از میان موتلفان منطقهای خود، حضور معنا دار، هزینههای هنگفت مالی داشته و سرگرم تأمین منافع اقتصادیاش، در افغانستان است. با وجود مشکل فوق، چین در حال حاضر با موجی از مخالفتها و نگرانیهای کشورهای همسایه، در تلاش حضور آرام برای تحصیل منافع امنیتی، اقتصادی و سیاسی خود است.
ظاهر منتظر