موسسهی خاورمیانه مستقر در واشنگتن، نشستی با عنوان «جرمانگاری آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایتی علیه بشریت» برگزار کرد که با حضور گستردهای از فعالان حقوق زنان و مدافعان حقوق بشر برگزار شد. این نشست بهمنظور بررسی وضعیت آپارتاید جنسیتی در افغانستان و تلاش برای تدوین سیاستهای مؤثر در مقابله با این پدیده برگزار گردید.
نازیلا جمشیدی، مدافع برجسته حقوق بشر از افغانستان، در مطلبی که در تاریخ یکشنبه، ۳۱ سرطان، منتشر شد، به تحلیل عمیق «آپارتاید جنسیتی» و تأثیر آن بر وضعیت زنان در افغانستان پرداخت. جمشیدی بر لزوم شناسایی راههای قانونی برای مقابله با جنایات جنسیتی و معرفی ابزارهای مؤثر برای مبارزه با این تبعیض تأکید کرد. وی همچنین حمایت از کمپین جهانی «اتحاد علیه آپارتاید جنسیتی» را بهعنوان یک اقدام کلیدی در جلب توجه جهانی به وضعیت زنان افغان و تلاش برای پایان دادن به تبعیضهای جنسیتی اعلام کرد.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در آگوست ۲۰۲۱، زنان و دختران افغان از حق آموزش، کار و حضور در فضای عمومی محروم شدهاند. این نقضهای گسترده حقوق انسانی توسط کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» شناسایی شده است. این کارشناسان از مراجع قضایی جهانی خواستهاند تا این پدیده را بهرسمیت شناخته و اقداماتی برای مقابله با آن بهعمل آورند.
در این نشست، فعالان حقوق زن از کشورهای مختلف، از جمله کشورهای غربی و فمینیستهای اوکراینی، پیامهای همبستگی خود را به زنان ایران و افغانستان ارسال کرده و حمایت خود را از کمپین جهانی «اتحاد علیه آپارتاید جنسیتی» اعلام کردند. این کمپین بر لزوم درک و احترام به حقوق بشر، برابری، آزادی، امنیت و کرامت تأکید کرده و خواستار اقدام فوری جامعه بینالمللی برای مقابله با این تبعیضها شده است.
این نشست با هدف افزایش آگاهی جهانی و فشار بر نهادهای بینالمللی برای اتخاذ اقداماتی مؤثر در مقابله با آپارتاید جنسیتی در افغانستان و سایر مناطق برگزار شد و نشاندهندهی عزم جدی جامعه جهانی برای حمایت از حقوق زنان و مبارزه با تبعیضهای جنسیتی است.
حامیه نادری