حسن کاظمی قمی، سفیر و نماینده ویژه ایران در کابل، گفته که تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان «رمز ثبات سیاسی و شروع سازندهگی» در این کشور است.
به نقل از خبرگزاری ایسنا، قمی ، در نشستی با حضور مهاجران گفته که افغانستان متعلق به همه مردم این کشور است و باید حکومتی متشکل از نمایندهگان همه اقوام روی کار بیاید.
او تصریح کرده است: «ما به صراحت گفتهایم افغانستان برای همه افغانستانیهاست که اگر میخواهیم به شرایط بُن بازنگردیم باید به این مساله توجه کنیم. ما با [طالبان] ضمن تعامل، مشورتهای خود را نیز میدهیم.»
نمایندۀ ویژۀ رییس جمهور ایران گفته است: “ما با حاکمین جدید در افغانستان ضمن تعامل، مشورتهای خود را نیز میدهیم. دولت متشکل از افراد صالح از تمام قومیتها میتواند رمز ثبات سیاسی و شروع سازندگی در افغانستان باشد که جمهوری اسلامی همین سیاست را در پیش دارد”.
پیش از این سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری گفت: “ما اساساً در نقطه شناسایی (طالبان) قرار نداریم و امیدواریم هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان در مسیری حرکت کند که بتواند شناسایی بینالمللی را از طریق اقداماتی که انجام میدهد و از مسیر خواست و اراده مردم، به دست بیاورد”.
او افزود که “آنچه در افغانستان بیش از همه مورد تاکید ایران و کشورهای همسایه است، تشکیل دولت فراگیر است که بازتاب دهنده تنوع قومی و جمعیتی افغانستان باشد.”
همزمان میخاییل گالوزین معاون وزارت خارجه روسیه پیشتر با تأکید بر لزوم ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان گفته بود: حکومت فراگیر مستلزم این است که نمایندگان همه اقوام، مذاهب و جریانهای سیاسی افغانستان در آن حضور داشته باشند.
درهمین حال سازمان همکاری اسلامی در پایان پانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو تحت عنوان تقویت وحدت و همبستگی از طریق گفتوگو برای توسعه پایدار، در قطعنامه ای که در پایان این نشست دو روزه منتشر شد گفت که از افغانستان صلحآمیز، باثبات و فراگیر حمایت می کند.
در قطعنامه صادر شده از سوی سازمان همکاری اسلامی منتشر شد، آمده است که این سازمان بر تشکیل دولتی فراگیر که در آن همه اقوام افغانستان حضور و سهم داشته باشند، تاکید و این درخواست کشورهای عضو این سازمان از حکومت سرپرست است.
مقامات امریکایی گفته اند که طالبان در این توافقنامه تعهد کرده بودند که برای تشکیل یک حکومت فراگیر با سایر احزاب افغانستان گفتگو خواهند کرد. علاوه بر این، احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، دختران و اقلیتهای قومی – مذهبی، قطع روابط با گروههای دهشتافگن چون القاعده از دیگر تعهدات طالبان در توافقنامه دوحه است.
تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق زنان در کشور از سوی رژیم طالبان برای تعامل با حکومت سرپرست شرط بنیادی و محور گفتوگوهای کشورهای جهان بوده است.
مسالهی که همواره طالبان آن را رد کرده و افزوده که حکومت کنونی فراگیر است و در آن همه اقوام کشور حضور دارند.
حامیه نادری