Search
Close this search box.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

35_3_0
کودک‌همسری در افغانستان؛ سنت یا فاجعه؟
iStock-490964222
مهاجرت به اروپا؛ رؤیا یا کابوس؟
440130157-irannaz-com
 لبسرین سرخ؛ اعتراض نمادین فعالان حقوق زنان

اوچا: ۹۷ درصد جمعیت افغانستان با فقر و گرسنگی دست و ‌پنجه نرم می‌کنند

نویسنده: جواد ر سولی

 وزارت کار و امور اجتماعی طالبان کنفرانسی را تحت عنوان کنفرانس ملی کار به هدف مبارزه با پدیدۀ بی‌کاری با حضور مقامات این گروه و با اشتراک سکتور خصوصی، مؤسسات و سازمان‌های بین‌المللی در قصر سلام‌خانه برگزار کرده‌اند

در این کنفرانس ملا حسن رییس الوزرا این گروه با فرستادن پیامی گفت ،خرسندم که در کنار دیگر ادارات امارتی، وزارت کار و امور اجتماعی نیز با روحیۀ بلند برای مبارزۀ معقول و مناسب؛ افزون بر دیگر مسوولیت‌ها و برنامه‌های سودمند، به راه‌اندازی کنفرانس ملی کار نیز همت گماشت و آن را مسوولیت مشترک تمامی ادارات امارتی می‌دانم که در پهلوی وزارت کار مبارزۀ معقول و مناسب؛ افزون بر دیگر مسوولیت‌ها و برنامه‌های سودمند، به راه‌اندازی کنفرانس ملی کار نیز همت گماشت و آن را مسوولیت مشترک تمامی ادارات امارتی می‌دانم که در پهلوی وزارت کار و امور اجتماعی ایستاده شوند و اهداف این کنفرانس را گام به گام پی‌گیری نمایند

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی طالبان در گردهمایی این گروه تحت عنوان «کنفرانس ملی کار» در کابل گفته است که تحریم‌های بانکی باعث مشکلات اقتصادی فراوان و افزایش سطح بیکاری در کشور ش

در همین حال ملا عبدالمنان عمری گفته است : وزارت کار و امور اجتماعی بنا بر نیازمندی زمان، در قانون کار تعدیلات می‌آورد و این قانون که در بخش کار یک قانون ارشمند شمرده می‌شود، اکنون در مرحلۀ توشیح رسیده، اطمینان دارم که با نافذ شدن آن برای تأمین حقوق کارکنان و کارگران و نگرانی‌هایی که وجود دارد، راه‌های حل معقول و مناسب پیدا خواهد شد.

طالبان در حالی کنفرانس ملی کار را برگزار کردند که سطح بیکاری در کشور به بلند ترین حد آن رسیده است و بیشتر از  نیمی از جمعیت کشور با گرسنگی حاد روبرو اند.

 پس از به قدرت رسیدن طالبان به قدرت در افغانستان  ضعف اقتصادی و نرخ بیکاری نسبت به اکثر کشور‌های جهان  بالا رفته است. این کشور در آگست ۲۰۲۱ شاهد تغییر نظام سیاسی بود که با خروج صد‌ها نهاد و مسدود شدن آن‌ها بیش از ۲۰ میلیون از جمعیت آن با بحران گرسنگی مواجه شده‌اند.

در حال حاضر زنان افغان از کار کردن در بیرون از منزل به صورت گسترده  منع شده‌اند و در سه سال گذشته صدها هزار جوان بیشتر به خاطر کاریابی به کشورهای دیگر رفته‌اند.

همچنین با روی کار آمدن مجدد طالبان به قدرت اکثر نیروهای اردوی ملی، پولیس ملی ،امنیت ملی از کار برکنار و یا هم خود ترک وظیفه کردند و تعداد دیگر ادارات لغو و یا کارکنان آن از وظایف شان سبک دوش و یا هم خود شأن ترک و ظیفه کردند که این باعث شد هزاران نفر بیکار شوند .

با این وجود برنامه توسعه‌ای سازمان ملل متحد در افغانستان پیش از این پیشبینی کرده بود که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان و کاهش کمک‌های بین‌المللی تا اواسط سال آینده حدود ۹۷ درصد افغانان زیر خط فقر قرار خواهند گرفت.

 کارشناسان حوزه اقتصادی به این باور اند که در وضعیت کنونی افغانستان انواع مختلف بیکاری وجود دارد و در شکل گیری هر نوع بیکاری نیز عوامل متعدد نقش دارند.

به گفته کارشناسان از عمده ترین عوامل بیکاری در افغانستان می توان قطع شدن عواید خارجی، بسته شدن دفاتر و پروژه‌های بین المللی در افغانستان، برکناری کارکنان پیشین نهاد دولتی توسط طالبان ، خانه نشینی زنان، کمبود سرمایه گذاری، و ورشکست شدن بخش هایی از سکتور خصوصی در این کشور عنوان می کنند .

در این شکی وجود ندارد که بی‌کاری هزینه‌های سنگینی را بر زنده‌گی باشنده‌گان کشور تحمیل می‌کند. افزایش نرخ فقر، کاهش سطح رفاه زنده‌گی، فرار مغزها، افزایش نارضایتی عمومی از حکومت، بحران‌های سیاسی و رکود اقتصادی از مهم‌ترین موارد آن می‌باشد.

بی‌کاری در افغانستان ریشه در عوامل متعدد دارد. از جمله وابسته‌گی اقتصادی، عدم تقویت سکتور خصوصی، توقف فعالیت نهادهای انکشافی،قطع کمک‌های خارجی، فرار سرمایه.

به گزارش اداره هماهنگ کننده کمک‌های بشر دوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) ۹۷ درصد جمعیت افغانستان با فقر و گرسنگی دست و ‌پنجه نرم می‌کنند و فقر به عنوان یک چالش عمده در وضعیت کنونی مطرح است.

طالبان در حالی کنفرانس ملی کار را برگزار کردند  که ادعا هایی وجود دارد  که طالبان تنها افراد  خود را در شغل‌ها می گمارند و کارکنان حکومت قبلی را یکی پی دیگر اخراج می کنند .

بر اساس برآورد اداره ملی احصائیه و معلومات افغانستان  از ۳۴٫۴ میلیون نفوس کشور، ۴۹٫۷ درصد آن واجد شرایط کار است؛ ولی نرخ بلند بی‌کاری در افغانستان همواره یکی از چالش‌های جدی در کشور بوده که در سال‌های اخیر به ویژه پس از تحول سیر صعودی داشته و بر وضعیت اقتصادی کشور تاثیر ناگواری داشته است.

قبل از این  سازمان بین المللی مهاجرت سطح  بی‌کاری در سال ۲۰۲۰ را ۷۲ درصد اعلام کرده بود. بربنیاد آمار سازمان بین المللی کار، پس از روی کار آمدن طالبان ‌تنها در سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ دست کم ۵۳۸ هزار تن بی‌کار شده بودند و براساس تخمین‌های این سازمان، الی ماه جون این سال حدود ۹۰۰ هزار تن دیگر به جمع بی‌کاران در کشور افزوده شده است.

 در همین‌حال عده‌ی از شهروندان به این باور اند که طالبان باعث بیکاری برای کارکنان پیشین شده است و در در ادارت دولتی تنها کسانی به کار گماشته می‌شوند که پیشینه همکاری با طالبان را داشته باشند .

بنابرین، برگزاری کنفرانس ملی کار در صورتی مثمر واقع خواهد شد که در تشکیلات نهادهای حکومتی جا برای هر شهروند افغانستان باشد و در گماشتن افراد بجای سلیقه‌ها شایستگی و توانایی‌های افراد در نظر گرفته شود

مطالب بیشتر

Zanan-6
طالبان و قانون «امر به معروف»؛ ابزاری برای کنترل اجتماعی و سرکوب زنان
03180000-0aff-0242-2cc1-08da425bdc41_w1200_r1
استعفای حقانی: شکاف درونی طالبان به نقطه انفجار می‌رسد
روز-جهانی-مطبوعات-780x470
سرکوب در تبعید؛ خبرنگاران افغان بین چکش طالبان و سندان اخراج
Scroll to Top