آندری بلوسف، وزیر دفاع روسیه گفت که اوضاع افغانستان همچنان منبع اصلی بیثباتی در منطقه آسیای میانه است، زیرا به گفته او در قلمرو افغانستان گروههای متعدد «افراطی» جای پای به دست آوردهاند.
آندری بلوسوف گفته است: «مسئله کلیدی مربوط به این است که ما اکنون در خط مقدم هستیم، وضعیت در مرزهای جنوبی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی بسیار دشوار است. علاوه بر این، وضعیت و روندهایی که در افغانستان جریان دارد کاملاً بدتر میشود ما آنها را رصد میکنیم و میدانیم که چگونه با آنها کار کنیم، اما همهی اینها نیازمند توجه ما، افزایش انسجام و آمادگی رزمی ما است.»
این در حالی است که هفته گذشته یک مقام ارشد امنیتی قرغیزستان حضور و فعالیت گستردۀ گروههای تروریستی در افغانستان، به ویژه در شمال این کشور را تهدیدی برای کشورهای آسیایی میانه خوانده بود.
امچیبیک تاشیف، رییس کمیته امنیت ملی قرغیزستان در نشست امنیتی کشورهای مستقل مشترکالمنافع در بشکیک، پایتخت آن کشور، گفت که افزایش گروههای تروریستی در ولایات شمالی افغانستان “تهدیدی واقعی” برای امنیت مرزهای جنوبی کشورهای عضو این پیمان است.
ولادیمیر ورونکوف، رئیس دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل متحد، در سخنرانی در شورای امنیت سازمان ملل متحد هشدار داده بود که شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) تهدیدی جدی در افغانستان است.
او ادعا کرده بود که طالبان به تواناییهای داعش برای حمله کردن از داخل افغانستان ضربههایی زده و گامهایی برای کاهش توان عملیاتی این گروه برداشته، اما داعش همچنان تهدیدی جدی است.
همزمان نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه، ادعا کرده بود که دستکم ۲۰ سازمان تروریستی و بیش از ۲۳ هزار ستیزهجو در افغانستان حضور دارند و امریکا مسئول وضع دشوار کنونی در افغانستان است.
او با انتقاد از امریکا برای آزاد کردن حجم عظیمی از تسلیحات در افغانستان گفته بود که واشنگتن بمب ساعتی در افغانستان جا گذاشته است و این تسلیحات در «بازار سیاه» فروخته میشود و بهدست تروریستها میرسد
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پس از تسلط طالبان، کشورهای مختلف، بهویژه اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی نسبت افزایش تهدید تروریسم از خاک افغانستان بارها ابراز نگرانی کردهاند.
هشدارهای مقامهای روسی دربارهی فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان در حالی ادامه دارد که روسیه در تلاش گسترش روابط با طالبان است و گزینه حذف این گروه از فهرست سازمانهای تروریستی را بررسی میکند.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه بهتازگی گفته است که طالبان مقامات فعلی افغانستان هستند و ایجاد روابط با این گروه ضروری است. سرگی لاوروف، وزیر امور خارجهی پوتین نیز در اظهارات مشابه گفته است که طالبان «قدرت واقعی» در افغانستان هستند و حذف نام این گروه از فهرست سازمانهای ممنوعه در روسیه بازتابدهندهی «واقعیت عینی» است.
حامیه نادری