زیر سایه پادشاهی محافظهکار عربستان سعودی، زنان در یک تحول بیسابقه، به سرعت در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیروی کار هستند. امروز ۳۱ درصد از جمعیت زنان این کشور شاغلاند، در حالی که تا سال ۲۰۱۱ تنها ۱۰ درصد از زنان شاغل بودند.
پس از اعتراضات بهار عربی، دولت پادشاهی متوجه شد که برای مقابله با بیکاری جوانان و کاهش وابستگی به نیروی کار خارجی، باید فرصتهای شغلی بیشتری برای زنان ایجاد کند. سیاستهای اصلاحی دولت، از جمله اعمال سهمیه استخدام و ارائه مزایای بیکاری، منجر به پیوستن صدها هزار زن به بازار کار شد.
پیشرفت زنان در راستای اهداف برنامه «چشمانداز ۲۰۳۰» محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، برای کاهش وابستگی به نفت و ایجاد یک اقتصاد متنوعتر صورت گرفته است. این برنامه هدف افزایش ۳۰ درصدی مشارکت زنان بهعنوان نیروی کار تا سال ۲۰۳۰ را دنبال میکند.
ورود گسترده زنان به بازار کار باعث تحول اقتصادی و اجتماعی در عربستان شده است. علاوه بر افزایش تولید ناخالص داخلی، مشارکت اقتصادی بیشتر زنان به خانوادهها کمک کرده تا از نظر مالی مقاومتر شوند و شرکتها به استعدادهای بیشتری دسترسی پیدا کنند. شاخص زنان، تجارت و قانون بانک جهانی، امتیاز عربستان سعودی را از ۲۹ در سال ۲۰۱۱ به ۷۱ در سال ۲۰۲۳ افزایش داده است.
باوجود موانع، تأثیر این تغییرات دگرگون کننده بوده است. مشارکت اقتصادی کاملتر زنان، تولید ناخالص داخلی عربستان را طی دهه گذشته بیش از پنج درصد افزایش داده است. مأموریت فضایی ریانه برناوی نیز نمادی از پیشرفت زنان در این کشور بوده است.
عربستان سعودی به سمت آیندهای نوآور و مدرن پیش میرود و نقش اساسی زنان توانمند این کشور به عنوان محرک این تحول، انکارناپذیر است.
حامیه نادری