تارنمای امریکایی پلیتیکو در گزارشی با استناد به گزارشهای سازمان اطلاعات مرکزی امریکا “سی آی اِی” اعلام کرد که حدود 65 درصد از تونلهای حماس در نوار غزه همچنان سالم است و این جنبش قادر به جذب هزاران نیروی جدید است. در این گزارش آمده که تنها 30 الی 35 درصد از مبارزان حماس که قبل از حمله هفتم اکتوبر جزو نیروهای این جنبش بودند، کشته شده اند.
این در حالیست که روزنامه نیویارک تایمز اخیراً به نقل از مقامهای امنیتی اسرائیلی نوشته اکثر تونلهای حماس در غزه هنوز سالم هستند. پس از گذشت چندین ماه از جنگ غزه خبر جدید نیویارک تایمز نشان میدهد که طراحان ارشد این تونلها، همه موارد و بدترین سناریوها را پیش بینی کردند.سناریویهای که اینک با تسخیر زمینی برخی مناطق غزه نیز همچنان کارآیی دارد.
پیش از همه این اظهار نظر مقام ارشد امنیتی پیشین اسرائیل که گفت، «کلمه تونل مناسب آنچه که حماس زیر نوار غزه ایجاد کرده نیست، بلکه آنها شهرهای زیر زمینی هستند» به واقعیت نزدیکتر شده است. همزمان «وال استریت ژورنال» قبلاً گزارش داده بود، مقامات اسراییلی و امریکایی تخمین زدند که بین 20 تا 40 درصد از تونلها آسیب دیده یا غیرقابل استفاده شدند.
با این حال، مقامهای آمریکایی و اسرائیلی گفتند که در ارزیابی دقیق میزان تخریب این تونلها مشکل وجود دارد، به طوری که آنها نمیتوانند دقیقاً مشخص کنند که تا چند مایل تونل وجود دارد. جان دبلیو اسپنسر، پژوهشگر در عرصهی جنگ شهری در موسسه «جنگ مدرن» در اکادمی نظامی ایالات متحده، آن را شبیه به «جنگ در زیر دریا» به جای نبرد روی سطح زمین توصیف میکند.
اسپنسر اخیراً در برنامه «مدرن وارفیر پروجکت» گفته است: هیچ چیزی که روی سطح زمین استفاده میشود در چنین محیطی کار نمیکند و شما باید از تجهیزات تنفسی، دید، جابجایی، ارتباطی و جنگافزاری و مشخصاً تیراندازی استفاده کنید.
برچیدن تونلها، بخش مهمی از استراتیژی اسرائیل برای نابودی رهبری حماس در پی حمله 7 اکتوبر است که اسرائیل از آن به عنوان توجیهی برای بمباران مناطق غیرنظامی، از جمله حمله هوایی بزرگ اسرائیل به منطقه پرجمعیت جبالیا، استفاده کرد.
حامیه نادری