روایت فرار شکوفه خلیلی، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر افغان، از دست پولیس پاکستان
صبح روز دوشنبه، (دوم جون ۲۰۲۵) نیروهای پولیس پاکستان در ادامه عملیاتهای بازداشت مهاجران، وارد منطقه “بی-۱۷” اسلامآباد شدند و تلاشی خانهبهخانه را آغاز کردند.
در جریان این عملیات، شگوفه خلیلی، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر افغان، همراه با دختر خردسالش برای فرار از بازداشت، دست به اقدامی خطرناک و حیرتانگیز زد؛ او با عبور از بام چندین ساختمان، خود را از چنگال پولیس نجات داد.
خانم خلیلی که پیش از سقوط کابل به دست طالبان، در ولایت هرات به عنوان وکیل مدافع و فعال حقوق زنان فعالیت میکرد، در گفتوگو با خبرنگار ما گفت:
«وقتی شنیدم پولیس به منطقه آمده، ترس سراسر وجودم را فرا گرفت. میدانستم اگر بازداشت شوم، به افغانستان تحت کنترول طالبان اخراج میشوم و برگشت به افغانستان برای من و دخترم چیزی جز مرگ نیست.»
او در ادامه افزود: «منتظر فرصتی بودم تا از خانه خارج شوم، اما وقتی صدای پولیس را در منزل پایین خانه ما شنیدم، دیگر چارهای نداشتم. به خانه یکی از همسایهها (پاکستانی) پناه بردم، اما زن همسایه با الفاظ تحقیرآمیز من را بیرون کرد. ناچار شدم از به بام بروم و با چشمهای بسته، خود و دخترم را از روی دیوار میان دو ساختمان پرتاب کنم..»
خانم خلیلی پس از فرار از بام چند ساختمان، از میان کوچهها خود را به منزل یکی از دوستانش رسانده و مخفی شد.
این فعال حقوق بشر تأکید میکند که بازگشت به افغانستان، آن هم در شرایط حاکمیت طالبان، بهمعنای از دست دادن جان است: «در گذشته علیه افراد بانفوذ پرونده حقوقی داشتم. حالا که همه آنها آزاد شدهاند، اگر من را ببینند، حتماً میکشند. در افغانستان برای زنانی مثل من، دیگر هیچ جایی برای زندگی باقی نمانده است.»
خانم خلیلی که بیش از سه سال است در پاکستان زندگی میکند، از بیسرنوشتی و تأخیر طولانی در بررسی پرونده مهاجرتیاش گلایه دارد:«هر روز صبح با امیدی بیدار میشوم که شاید پیامی بیاید، اما سه سال است فقط منتظر ماندهایم. ناامیدی تمام وجودم را گرفته. احساس میکنم ما را جامعه جهانی فراموش کرده است.»
او از نهادهای بینالمللی حقوق بشری و کشورهای پناهندهپذیر درخواست میکند که به وضعیت مهاجران افغان در پاکستان توجه کنند و مانع اخراج اجباری آنان به افغانستان شوند:«ما از جنگ فرار کردیم، از تهدید طالبان گریختیم، حالا در پاکستان هم امنیت نداریم. زندگی ما در حال نابودی است.»
در این اواخر ، دولت پاکستان روند بازداشت و اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده است. به گفته منابع محلی، روزانه صدها مهاجر از پاکستان به افغانستان بازگردانده میشوند. بسیاری از این افراد، بهویژه زنان، با تهدیدهای جدی امنیتی، محدودیتهای اجتماعی و محرومیت کامل از حقوق انسانی در افغانستان روبهرو هستند.
ندیم احمدی