براساس گزارش تازهای از «فهرست دیدبان جهانی ۲۰۲۵» که توسط انستیتوت امریکایی «گیتاستون» منتشر شده، بیش۳۸۰ میلیون مسیحی در سراسر جهان به دلیل باورهای دینی خود با اشکال گوناگون آزار، خشونت و تبعیض مواجهاند.
در این گزارش، افغانستان در میان ده کشوری قرار گرفته است که بدترین شرایط را برای مسیحیان فراهم کردهاند. در صدر این فهرست، کوریای شمالی قرار دارد و پس از آن، بهترتیب سومالیا، یمن، لیبیا، سودان، اریتره، نایجریا، پاکستان، ایران و افغانستان آمدهاند.
گزارش گیتاستون نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد از شدیدترین موارد آزار و اذیت مسیحیان، در کشورهای با اکثریت مسلمان رخ میدهد. برای نمونه، در پاکستان، با وجود اینکه مسیحیان تنها ۱.۸ درصد از جمعیت را تشکیل میدهند، نزدیک به یکچهارم از اتهامات کفرگویی متوجه این اقلیت است.
در خصوص افغانستان آمده است که «ترک دین اسلام و گرویدن به آیین دیگر، در چارچوب قوانین شریعت اسلامی مجازات مرگ دارد؛ و از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، اجرای این حکم با شدت بیشتری دنبال شده است.»
بنا بر این گزارش، اکثر مسیحیان افغان مسلمانزادههایی هستند که به مسیحیت گرویدهاند. به همین دلیل، ابراز علنی اعتقاداتشان تقریباً ناممکن است. در ادامه آمده: «در صورت آشکار شدن تغییر دین، خانواده یا قبیله فرد برای حفظ آبرو ممکن است به اعمال فشار، خشونت یا حتی قتل او اقدام کنند.»
این گزارش همچنین به وضعیت دشوار زنان و اقلیتهای قومی در میان مسیحیان افغان اشاره کرده و افزوده است که بسیاری از آنان چارهای جز فرار ندارند. زنان مسیحی و اقلیتهای قومی با سطوح بالایی از سرکوب و فشار زندگی میکنند.
پیشتر نیز سازمان دیدهبان حقوق بشر، وضعیت آزادی دینی در افغانستان را بحرانی توصیف کرده و هشدار داده بود که سیاستهای طالبان، این کشور را به «کابوسی برای آزادی مذهبی و دیگر حقوق بنیادین بشری» تبدیل کرده است.
به گفته این سازمان، اقلیتهایی چون شیعیان، صوفیان، احمدیها، هندوها، سیکها و مسیحیان با تهدید مستمر خشونت و تبعیض مواجهاند
ندیم احمدی