در تحلیلی تازه، سخنان اخیر ملا هیبت الله آخندزاده، رهبر طالبان، نه تنها حاوی تهدیدات صریح به غرب بر سر مسائل حقوق بشری است، بلکه پیامی محکم به مسکو در راستای تبیین موقعیت طالبان به عنوان یک شریک استراتژیک در برابر چالشهای مشترک میدهد. او که خود را «امیرالمومنین و نماینده الله» میخواند، با صراحت تمام اعلام داشت که اگر قرار باشد، حقوق بشر «به سبک غربی» بر او تحمیل شود، آماده جنگیدن دو دهه دیگر علیه غرب است.
این اظهارات در زمانی حساس منتشر میشود که داعش خراسان اقدام به حملات تروریستی در قندهار و سپس مسکو کردهاست. با وجود انگشت اتهام روسیه به سمت اوکراین، عدم اظهار نظر مستقیم درباره نقش افغانستان و طالبان در این حملات، فضایی از ابهام را ایجاد کرده است. این در حالی است که آخندزاده موضعی استراتژیک اتخاذ کرده و مسکو را مطمئن میسازد که طالبان نه تنها مظنون نیستند بلکه دوستی قابل اتکا در برابر چالشهای غربی هستند.
در حالی که مخاطب این بخش سخنان آخندزاده، افراد گروهش است، با تاکید بر اینکه «با گرفتن کابل و نشستن روی صندلیهای ولایت و نوشیدن چای سبز و سیاه، کار تمام نشده و این آغاز راه است،» نشان میدهد که طالبان آماده مقابله با چالشهای داخلی و تثبیت قدرت خود هستند. بنابراین، این سخنان در راستای آمادهسازی طالبان برای مقابله با تهدیدات داخلی و تضمین استقرار طولانیمدت آنها در قدرت تفسیر میشود.
نگاهی عمیقتر به سخنان آخندزاده نشان میدهد که او برخورد با داعش خراسان را به عنوان یک اولویت اساسی تلقی میکند. با توجه به خطراتی که این گروه تروریستی میتواند از طریق حملات بینالمللی ایجاد کند، طالبان میخواهند نشان دهند که مسئولیتپذیر هستند و میتوانند به عنوان یک بازیگر امنیتی مطمئن در منطقه عمل کنند.
در نهایت، سخنان آخوندزاده انعکاسی از تلاش طالبان برای ارائه خود به عنوان یک قدرت سیاسی و امنیتی مستقل و با ثبات در صحنه بینالمللی است. آنها نه تنها سعی در تثبیت موقعیت خود دارند بلکه میخواهند در چشم انداز جدید ژئوپلیتیکی، نقشی فعال و تعیینکننده ایفا کنند.