برخی از مقامهای ارشد طالبان به شمول معاونان ریاست الوزرای حکومت این گروه با شیخ محمد بن عبدالعزیز آلخلیفی، وزیر دولت در امور خارجه قطر و هیات همراه اش دربارۀ سومین نشست مشورتی دوحه که قرار است به میزبانی سازمان ملل متحد برگزار شود، بحث و گفتگو کرده اند.
سومین نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد در دوحه، پایتخت قطر، قرار است تا یک ماه دیگر برگزار شود؛ نشستی که اکنون هماهنگیها و رایزنیها در مورد آن آغاز شده است.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرده است که سومین نشست دوحه در روزهای ۱۰ و ۱۱ سرطان سال جاری خورشیدی در شهر دوحه برگزار شود.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که هدف از برگزاری این نشست «افزایش تعامل بین المللی با افغانستان به شیوهی منسجم، هماهنگ و ساختارمندتر است.»
این نشست نیز در ادامه دو نشست دیگر است که به دستور شورای امنیت سازمان ملل و به میزبانی آنتونیو گوترش دبیرکل این سازمان، برای گفتگو در مورد وضعیت افغانستان و چالش های فراروی این کشور در عرصه های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حقوق بشری، برگزار می شود.
در دومین نشست دوحه قرار بود که بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد تعیین یک نماینده ویژه از سوی سازمان ملل متحد برای افغانستان، رایزنی شود، اما با مخالفت طالبان با تعیین این نماینده، سازمان ملل متحد هنوز نتوانسته است چنین نماینده ای برای افغانستان تعیین کند.
هدف اساسی و آجندای محوری سومین نشست دوحه در مورد افغانستان هنوز رسماً از سوی سازمان ملل متحد اعلام نشده است، اما معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در سفرش به کابل و دیدارهایش با طالبان، جزئیات بیشتری در مورد دستورکار این نشست ارائه کرده است.
رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در کابل گفته است که در سومین نشست دوحه قرار است در مورد مسائل مالی و بانکی، مبارزه با مواد مخدر، کشت خشخاش، تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن بر افغانستان گفتگو شود.
تمرکز روی این موضوعات در سومین نشست دوحه نشان میدهد که مسائل اقتصادی و بحران بشری افغانستان، نگرانی اصلی جامعه بین المللی، کشورهای منطقه و همسایه افغانستان است.
پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، سیستم بانکی و مالی افغانستان فروپاشیده است، جریان مالی از طریق نهادهای بین المللی در این کشور محدود شده و پرداختهای تجاری و غیرتجاری از طریق کانالهای غیر رسمی صورت می گیرد و در رونق اقتصاد افغانستان از مؤثریت لازم برخودار نیست.
علاوه بر این، پس از تسلط طالبان بحران بشری در افغانستان بسیار گسترده شده و سازمان ملل متحد آن را بارها بزرگترین بحران بشری جهان عنوان کرده است. این مسئله کشورهای جهان، به ویژه همسایههای افغانستان را از بروز قحطی، بحران رو به گسترش مهاجرت و سربازگیری گروههای تروریستی چون داعش از میان لشکری از افراد بیکار و فقیر، نگران کرده است.
اما از سوی دیگر، تمرکز روی این موضوعات نشان می دهد که سازمان ملل متحد و کشورهای جهان، به دنبال درمان مؤقتی درد افغانستان است و تلاشها برای حل ریشههای مشکل که بحران حکومت داری، مشارکت عادلانه اقوام در قدرت و سهم آنان در منابع و سرمایه ملی و حکومت تکتباری، تکگروهی و تکمذهبی طالبان است، در حاشیه قرار گرفته است.
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح در سفر به کابل، از امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان دعوت کرده است که همراه با هیأت این گروه در سومین نشست دوحه شرکت کند.
محمد بن عبدالعزیز الخلیفی، معاون وزارت خارجه قطر نیز در دیدار با مقامهای طالبان خواستار اشتراک طالبان در این نشست شده و گفته است که «همه» میدانند که این نشستها بدون اشتراک طالبان «سودی» نخواهد داشت.
اما مقامهای طالبان در دیدار با هیئتهای سازمان ملل و قطر در کابل، برای شرکت در سومین نشست دوحه شش شرط مطرح کرده اند که از جمله واگذاری کرسی افغانستان در سازمان ملل به طالبان، انصراف سازمان ملل از تعیین نماینده ویژه برای افغانستان، مشورت درباره دستور کار و ترکیب هیات، بحث نکردن روی آموزش دختران و کار زنان و همچنین بحث تشکیل حکومت فراگیر و مخالف شرکت نمایندگان جامعه مدنی و سیاسی افغانستان در نشست سوم دوحه .
مقامات طالبان افزودند اگر شرطهای امارت اسلامی پذیرفته شود، در نشست آینده قطر اشتراک موثر خواهند داشت و تاکید کردند که ملل متحد باید خواستهای امارت اسلامی را مدنظر بگیرد و امید است که نشست دوحه فرصت تعامل خوب میان امارت اسلامی و جهان را به وجود آورد