پولیس پاکستان حوالی ساعت ۵:۰۰ صبح امروز شنبه (۳۰ سرطان ) در منطقه B17 اسلام آباد پاکستان به خانههایی که پناهجویان افغان زندهگی میکنند، هجوم آورده و چندین تن از افغان ها را بازداشت و با خود بردند.
یکی از گواهان به خبرگزاری دیدهبان افغانستان می گوید : «نیروهای پولیس پاکستان صبح وقت وارد اپارتمانهایی که پناهجویان افغان در آنها زندهگی میکنند، شدند و چندین تن از مردان را بخاطر نداشتن مدرک اقامتی، بازداشت کردند.»
یک پناه جوی دیگر که نمی خواهد نام اش ذکر شود به خبرگزاری دیدبان افغانستان میگوید که وقتی پولیس به دروازه خانه اش به شدت کوبید همه با ترس و هراس از خواب بیدار شدیم اطفال و خانمم گریه می کردند ،او اضافه می کند که این چنین برخورد پولیس پاکستان با مهاجرین افغان که کشور شان را ترک کردند و به کشوری دیگر پنا اوردند بر خلاف تمام معیار های قبول شده سازمان بین الملل مهاجرت و در مغایرت به شعایر اسلامی است .
به گفته وی مهاجرت به عنوان یک پدیده که از آغاز بشریت در میان جوامع بشری رایج بوده و انسان ها از یک شهر به شهر دیگر و از یک کشور به کشور دیگر به مهاجرت می پرداختند و همه قوانین بین المللی از برخورد نیک و انسانی از طرف کشور مهاجر پزیر در قبال مهاجران حمایت می کند اما کشور های همسایه افغانستان به نقض همه قوانین بین االمللی رفتار خشن با مهاجران افغان دارند امیدوارم جامعه جهانی و سازمان ملل متحد بگونه ای برای این کشور ها تفهیم کنند که با مهاجران برخورد زشت و دور از موازین اخلاقی نکنند.
افغانستان، بهعنوان یکی از کشورهایی که در سالهای اخیر شاهد مهاجرتهای گسترده افراد به دنبال جنگ، ناامنی و تغییرات سیاسی بوده است، مسأله مهاجرت برای هزاران افغان فرصتی برای شروع دوباره در کشورهای دیگر شده است
بر اساس تخمین کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در مجموع نزدیک به ۳.۷ میلیون مهاجر از افغانستان در پاکستان زندگی میکنند،اما این رقم توسط مقامهای پاکستانی به ۴.۴ میلیون گفته می شود.
شمار زیادی از پناهجویان که از افغانستان برای طی مراحل اقامت در کشورهای دیگر به پاکستان رفتهاند، میگویند ویزای آنها منقضی شده و نگران دستگیری پولیس و اخراج اجباری به افغانستان هستند و شماری از آنها گفتهاند که خود را در خانه حبس کردهاند.
با این حال مهاجران افغان در پاکستان که بعد سقوط نظام جمهوریت افغانستان را برای امید به زندگی بهتر ترک کردند در این کشور همچنین با مشکلات زیادی مواجه اند ،دستگیری توسط پولیس ،مشکلات اقتصادی شدید و نبود زمینه شغلی ،کندی روند پروسس کیس های پناهدگی توسط کشور های اروپایی و آمریکایی از جمله مشکلاتی است که مهاجران افغان با آن مواجه اند.
برعلاوه مهاجرانی که دهههاست در این کشور زندگی می کنند و آنهایی که در دو سال اخیر به پاکستان مهاجرت کرده اند، هزاران نفر برای رفتن به کشورهای سومی به پاکستان رفته اند و منتظر پروسس ویزای شان به کشورهای غربی اند.
با تسلط دوباره طالبان، میزان مهاجرت از افغانستان بیشتر شده است. افزون بر مشکلات اقتصادی، سیاست های حکومت طالبان از جمله ممنوعیت بر کار و آموزش زنان و دختران در افزایش مهاجرت افغانها نقش داشته است.
با این حال حکومت پاکستان میگوید که حدود ۴۴۰۰۰ افغان در این کشور منتظر انتقال به کشوری های غربی اند ،ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفته است که حدود سه سال بعد از تصرف قدرت توسط طالبان، هنوز هم ۲۵ هزار افغان که تائیدی اسکان مجدد به ایالات متحده امریکا را دارند در پاکستان به سر میبرند.
به گفته وی علاوه بر این ۹۰۰۰ افغان دیگر از سوی آسترالیا، ۶۰۰۰ نفر توسط کانادا، ۳۰۰۰ نفر از سوی آلمان و بیش از ۱۰۰۰ تن از سوی بریتانیا وعده پذیرش دریافت کرده اند، اما تا کنون به این کشورها منتقل نشده اند.
این در حالی است که تعداد زیادی از افغان ها که تا کنون وعده پزیرش از کشور های غربی را دریافت نکردند به هزاران تن می رسد ،این ها به امیدی در پاکستان بسر میبرند که ممکن است روزی از طرف یکی از کشور پزیذفته شوند .
مهاجرت به عنوان یکی از راههای تلاش انسان برای فایق آمدن بر دشواریها است. امروزه تعداد زیادی از افراد جامعه برای بهبود شرایط خود و خانواده همچون شرایط اقتصادی، آموزش، مسکن و آزادی عقاید ،آزادی بیان و آزادی اندیشه از کشور مبدا به کشور های دیگر مهاجرت می کنند.
مهاجرت به مثابه يك روند اجتماعي قانون مند در طول تاريخ وبعنوان پديده اجتماعي ناشي از اقتصاد صنعتي پديده اي عمومي ومشترك درجهان معاصر به شمار مي آيد .
قابل تذکر است که بعد از تغیر وضعیت سیاسی در افغانستان و تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در کنار سایر اقشار جامعه اهالی مطبوعات و رسانه ها کشور را ترک کردند و به کشور های دیگر از جمله پاکستان مهاجر شدند ،گفته می شود در حال حاضر بیشتر از۲۰۰ خبرنگار و فعال رسانهیی در این کشور زندگی می کند.
جواد رسولی