نشست مخالفان سیاسی طالبان به تاریخ ۲۴ ماه جون در شهر ویانا مرکز جمهوری اتریش برگزار گردید. به گفته سخنگویان جریانهای سیاسی ضد طالبانی هدف این نشست ایجاد همسویی و هماهنگی میان نیروهای سیاسی مخالف طالبان عنوان شده است .
در این نشست احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، محمد محقق رهبر حزب وحدت ، رنگین دادفر سپنتا وزیر پیشین امور خارجه، فوزیه کوفی نماینده پیشین در پارلمان، محمد علم ایزدیار معاون پیشین مجلس سنا و بیش از ۶۰ گروه سیاسی دیگر اشتراک کردهاند.
احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در چهارمین نشست ویانا بار دیگر بر برگزاری انتخابات و ایجاد حکومت مبتنی بر اراده شهروندان و انسجام همه طرفها بر مبارزه مشترک برای تغییر تأکید کرد.
آقای مسعود همچنین در این نشست خاطرنشان کرد که اگر طالبان انتخابات را بپذیرند و مشروعیتشان را از مردم بهدست آورند، مخالفان این گروه تسلیم اراده شهروندان کشور میشوند.
به گفته آقای مسعود طالبان متعلق به یک قوم و زبان خاص نیست و در حال حاضر، آزادی از تمام شهروندان افغانستان به دور از هرنوع تفاوت، گرفته شده است.
رهبر جبهه مقاومت ملی در مورد سقوط افغانستان گفت: سقوط داستان بزرگتر و یک بازی سیاسی جهان و منطقه بود و و بر اتحاد و انسجام مخالف طالبان تأکید کرده گفت که باید از گذشته عبرت بگیریم.
آقای مسعود همچنین افزود که در اولین روزهای سقوط همه گزینهها را برای حل اختلافات از طریق دیالوگ امتحان کردیم اما هیچ کدام نتیجهای در پی نداشت. در همین حال طالبان به نشست ویانا واکنش نشان داده است، ذاکر جلالی یک مقام وزارت خارجه طالبان گفته است «آنانی که چشم امید به جهتهای خارجی دارند، محکوم به شکست هستند.
به گفته آقای جلالی اشتراک کنندهگان نشست ویانا طرح واضح و درک درست از سیاست بینالمللی ندارند ، وی اضافه کرده که آنان دیگر در بازار سیاست خریدار ندارند. آقای جلالی در واکنش به نشست و جریانهای سیاسی و نظامی ضد طالبان در اتریش، گفته که این گردهمآیی محکوم به شکست است. نشست ویانا در حالی برگزار می گردد که قرار است تا چند روز آینده نشست دوحه در مورد افغانستان برگزار گردد .
بنابر گزارش رسانهها در نشست دوحه نمایندههای جامعه مدنی و زنان دعوت نخواهند شد که عدم دعوت زنان و جامعه مدنی در این نشست با واکنشهای زنان معترض روبرو شد. به گفته اشتراک کنندگان نشست سهروزه ویانا در این نشست روی میکانیسم عملی کار می شود که بتواند کشور را از وضعیت موجود به سوی وضعیت بهتر سوق دهد.
در همین حال مردم افغانستان از برآیند این نشستها در گذشته ناراضی هستند ،آنها با اشاره به نشست قبلی در مورد افغانستان به این نشست هم به دیده شک و تردید نگاه می کنند و می گویند این گونه نشستها تنها ضیاع وقت است و کوچکترین سودی برای مردم و کشور نخواهد داشت .
جواد رسولی