آستانه، قزاقستان- در اجلاس امروز سران سازمان همکاری شانگهای، بیشتر موضوعات مرتبط با افغانستان مورد بررسی قرار گرفت. این نشست که روز گذشته (۳ جولای) توسط شی جین پینگ، رئیسجمهور چین و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در پایتخت قزاقستان افتتاح شد، دومین نشست در آستانه بود و موضوعات مهمی چون مبارزه با مواد مخدر و تروریسم را در دستور کار خود قرار داد.
در این اجلاس، کشورهای عضو نگرانیهای خود را درباره فعالیتهای داعش، القاعده و سایر گروههای تروریستی در افغانستان مطرح کردند. برخی اعضا نیز ادعا کردند که تریاک و هروئین به کشورهای آنها از افغانستان قاچاق میشود. این موضوعات حدود دو هفته پس از گزارش روزا اوتونبایوا، رئیس هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، به شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شد. اوتونبایوا در گزارش خود بر نیاز به همکاری گسترده کشورهای عضو برای مبارزه با افراطگرایی و مواد مخدر تأکید کرده بود.
اکثر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای نگران فعالیتهای تروریستی شاخه خراسان گروه داعش هستند. این گروه حدود سه ماه پیش مسئولیت حمله به یک تالار کنسرت در مسکو که دستکم ۱۴۴ کشته برجای گذاشت، پذیرفته بود. همچنین در سوم جنوری امسال، در حملهای دیگر در ایران، ۱۰۰ تن کشته شدند که مسئولیت آن نیز بر عهده داعش خراسان بود.
در همین حال، خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای امروز پنجشنبه سند عضویت بلاروس در این سازمان را امضا کردند. این توافق در جریان نشست سران در آستانه به دست آمد و اکنون بلاروس به عنوان دهمین عضو سازمان شناخته میشود.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان تأسیس شد و در سال ۲۰۱۷، هند و پاکستان به عضویت این سازمان درآمدند. ایران نیز در سال ۲۰۲۲ به این سازمان پیوست. این سازمان بخشی از تلاشها برای برقراری یک نظم جهانی چند جانبه است که تحت سلطه ایالات متحده امریکا نباشد.
سازمان همکاری شانگهای کشورهایی با جمعیتی حدود ۳.۵ میلیارد نفر را متحد میکند و به دنبال فائق آمدن بر طیف وسیعی از مشکلات از جمله تروریسم، آلودگی زیستمحیطی و تغییرات آب و هوایی است. افغانستان و مغولستان اعضای ناظر این سازمان هستند و این سازمان دارای چهارده شریک از جمله قطر، عربستان سعودی و ترکیه است.
به گفته منابع قزاقستان، نشست امروز رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای بر چگونگی مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و جداییطلبی در منطقه برای سه سال آینده و ایجاد استراتژی برای مبارزه با مواد مخدر تا سال ۲۰۲۹ تمرکز خواهد داشت.