Search
Close this search box.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

5(860)
روایت درد، ترس و یک عمر پریشانی
19281682_1006
 حکم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه رهبران طالبان و امکان اجرای آن
IMG-20230607-WA0001
هجوم پولیس پاکستان برای دستگیری مهاجران افغان در منطقه بی ۱۷ اسلام آباد

مقاومت و قدرت‌نمایی: زنان افغانستان در المپیک پاریس در برابر انکار طالبان‎

  نویسنده: حامیه نادری

پاریس، پایتخت فرانسه، آماده میزبانی بازی‌های المپیک ۲۰۲۴ است. بر اساس گزارش وب‌سایت استرالیایی «ومن اجندا»، سه زن افغان که در کشور خود امکان ورزش ندارند، نماینده افغانستان در این بازی‌ها خواهند بود. این گزارش در آستانه افتتاح بازی‌های تابستانی المپیک پاریس ۲۰۲۴ منتشر شده و به وضعیت ورزش زنان در افغانستان و شرکت سه ورزشکار زن افغانستانی در این رقابت‌ها پرداخته است. طالبان حضور زنان ورزشکار را انکار می‌کنند، اما این زنان به نمایندگی از کشور و زنان افغانستان در این المپیک به رقابت می‌پردازند.

:نمایندگی زنان افغان

کیمیا یوسفی، فریبا هاشمی و یولدوز هاشمی تنها ورزشکاران زن افغانستان در بازی‌های پاریس هستند. سخنگوی ریاست ورزش و تربیت بدنی طالبان اعلام کرده که تنها سه ورزشکار مرد نماینده افغانستان هستند و ورزش دختران در افغانستان متوقف شده است. با این حال، یونس پوپل‌زی، رئیس کمیته المپیک افغانستان، از حضور این سه زن قدردانی کرده و اعلام کرده که افغانستان برای اولین بار در بازی‌های المپیک دارای سه ورزشکار زن است.

:چالش‌ها و مقاومت

یولدوز و خواهرش فریبا با وجود نادیده گرفته شدن توسط طالبان، قصد دارند تحت «پرچم سه رنگ افغانستان» برای «مردم و زنان افغانستان» رقابت کنند. این خواهران به عنوان اولین نماینده ورزشکاران زن افغانستانی در رشته دوچرخه‌سواری در بازی‌های پاریس شرکت خواهند کرد. از زمان تسلط طالبان در آگوست ۲۰۲۱، این گروه اقدامات زیادی برای محدود کردن زندگی زنان و دختران انجام داده است، از جمله منع حضور در مدارس، دانشگاه‌ها و ورزش.

یولدوز و فریبا اصرار دارند که در بازی‌های پاریس به نمایندگی از گروه طالبان شرکت نمی‌کنند. یولدوز در گفتگو با «ایریش تایمز» اظهار داشته که شرکت در بازی‌های پاریس قدرت زنان افغانستانی را به جهانیان نشان خواهد داد. این ورزشکار ۲۴ ساله بازی‌ها  «تنها شادی» برای زنان در افغانستان توصیف کرده و ابراز امیدواری کرده که با درخشش در این بازی‌ها، برای زنان منع شده از آموزش و کار شادی بیاورد.

خواهران هاشمی دوچرخه‌سواری را از نوجوانی آغاز کردند و با دوچرخه همسایه یاد گرفتند. آنان با پوشیدن عینک آفتابی و لباس‌های گشاد برای مخفی نگه داشتن هویت خود، در مسابقات شرکت می‌کردند. فریبا در این باره گفته است که مردم سعی می‌کردند به آنان آسیب برسانند و حتا به سمت‌شان سنگ پرتاب می‌کردند. پس از جلب توجه تیم ملی دوچرخه‌سواری افغانستان، آنان در مسابقات جهانی در ایتالیا شرکت کردند و به موفقیت‌هایی دست یافتند.

پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱، خواهران هاشمی به ایتالیا گریختند و در آن‌جا به فعالیت ورزشی خود ادامه دادند. آنان در ایتالیا تحت حمایت دولت این کشور و سازمان‌های بین‌المللی مستقر شده‌اند و همچنان به مبارزه خود ادامه می‌دهند. یولدوز درباره وضعیت افغانستان و ورزش زنان در این کشور می‌گوید که عدم آزادی و دسترسی نداشتن به آموزش درد بزرگی است، اما نباید ناامید شد. سومین ورزشکار زن افغانستانی که در بازی‌های پاریس شرکت می‌کند، کیمیا یوسفی، دونده افغانستانی است. او در المپیک ۲۰۲۰ توکیو نیز شرکت کرده و در مراسم افتتاحیه پرچمدار افغانستان بوده است. یوسفی در بیانیه‌ای که کمیته المپیک استرالیا منتشر کرده، از افتخار نمایندگی دختران سرزمینش سخن گفته و بیان کرده که او نماینده رویاها و آرزوهای دزدیده شده زنان افغانستانی است.

:نقش حمایتی سازمان‌های بین‌المللی

فریبا رضایی، جودوکار افغانستانی که به عنوان یکی از دو المپیکی زن اول افغانستان تاریخ‌ساز شده، اخیراً مقاله‌ای برای نیویورک تایمز نوشته و استدلال کرده که او و سایر ورزشکاران نباید نماینده کشوری باشند که رژیم آن به شدت علیه زنان است. رضایی بنیان‌گذار و مدیر اجرایی سازمان «زنان رهبران فردا» است که به زنان و دختران افغانستانی از طریق آموزش و ورزش کمک می‌کند.

حضور ورزشکاران زن افغانستانی در المپیک پاریس پیام امیدی برای پناهندگان در سراسر جهان ارسال می‌کند. مسابقات مقدماتی المپیک پاریس ۲۰۲۴ به صورت غیررسمی دو روز پیش شروع شده و مراسم افتتاحیه از فردا آغاز می‌شود. کاروان ورزشی افغانستان به فرانسه رسیده و نزدیک برج ایفل عکس یادگاری گرفته‌اند. حضور این ورزشکاران زن در المپیک نه تنها دستاوردی ورزشی است، بلکه پیروزی بزرگی برای حقوق زنان و عدالت اجتماعی به حساب می‌آید.

این زنان با قدرت و اراده‌ای که نشان داده‌اند، به نمادی از امید، انگیزه و تغییر تبدیل شده‌اند. آینده روشن‌تری برای زنان افغانستانی و تمامی زنانی که با محدودیت‌ها و نابرابری‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند، قابل تصور است. جهان باید به حمایت از این قهرمانان ادامه دهد و اطمینان حاصل کند که صدای آن‌ها هرگز خاموش نمی‌شود.

مطالب بیشتر

tiktok-logo
تأثیر چالش‌های تیک‌تاک بر کودکان و نوجوانان
19281682_1006
 حکم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه رهبران طالبان و امکان اجرای آن
Screenshot-2025-03-18-191413-1140x570
گفت‌وگوهای آشپزخانه»؛ ناگفته‌های وحید عمر یا تلاشی برای سفیدنمایی
Scroll to Top