در آستانه برگزاری سومین نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد، دستورکار و ترکیب آجندای این نشست سبب اعتراضها و انتقادات گسترده شده است. شماری از نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی افغانستان در سراسر جهان، حذف زنان از این نشست را «شوکه»کننده خوانده و آن را در تضاد با منشور سازمان ملل دانستهاند. در کنار آن، صدها تن از شهروندان افغانستان در شهرهای مختلف جهان فراخوان تظاهرات جهانی داده و نشست دوحه را «معامله با تروریسم» عنوان کردهاند. از سوی دیگر، فعالان مدنی همزمان با راهاندازی کمپاینی خواستار بهرسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان شدهاند. شماری دیگر از فعالان سیاسی و مدنی حذف زنان، نهادهای مدنی و نیروهای دموکراتیک از این نشست را شکست سازمان ملل خوانده و تاکید کردهاند که این اقدام در تضاد با قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت قرار دارد.
فعالان، کنشگران و اعضای مستقل جامعه مدنی افغانستان مقیم پاکستان با انتشار بیانیهای به سازمان ملل متحد هشدار دادهاند که تعامل با طالبان به معنای نادیده گرفتن اراده مردم افغانستان است. طالبان به عنوان یک گروه تروریستی و جنایتپیشه که فاقد مشروعیت سیاسی و حقوقی است، در طول سه دهه گذشته با اعمال خشونت نظامی، قدرت سیاسی را تصاحب کردهاند. جنایات این گروه منجر به کشته شدن نزدیک به دوصد هزار انسان و آواره شدن میلیونها نفر در افغانستان شده است. این بیانیه تاکید دارد که هر نوع تفاهم با طالبان، به معنای معامله با جنایتکاران جنگی، عاملان جنایت علیه بشریت و دشمنان مردم افغانستان و ارزشهای انسانی چون عدالت، کرامت و آزادی است.
فعالان حقوق بشر افغانستان ، ضمن اعتراض و ایستادگی علیه دعوت از طالبان و حضور این گروه در نشست دوحه، به سازمان ملل، کشورهای شرکتکننده در این نشست و نهادهای بینالمللی حقوق بشری هشدار دادهاند که تعامل با طالبان به معنای معامله با تمام ارزشهای انسانی و حقوق بشری است. این گروه تاکید دارد که هر اجماع و نشستی با هدف تعامل با طالبان باید تحریم شود و از سازمان ملل و کشورهای جهان خواستهاند که مسیر گفتوگوی خود را از طالبان به سوی مردم افغانستان تغییر دهند و با تلاش همگام در صف مردم بایستند.
بینظیر صمیم یکتن از فعالان حوزه حقوقبشر افغانستان در این خصوص اظهار داشت: “ما هرگز اجازه نخواهیم داد که طالبان با نام مذاکره به مشروعیت برسند. مردم افغانستان باید در تصمیمگیریهای بینالمللی جایگاه خود را داشته باشند.”
بینظیر صمیم همچنین گفت: “تنها با تضمین حقوق زنان و اقلیتهای جنسی میتوان به عدالت و برابری واقعی در افغانستان دست یافت.
وی در ادامه افزود: هرگونه مذاکره و گفتوگویی که این خواستههای بنیادین و مشروع مردم افغانستان را در نظر نگیرد، به معنای معامله آشکار با تروریزم است. افغانستان تحت سلطه طالبان به زودی به مقر فرماندهی تروریزم جهانی بدل خواهد شد، زیرا هماکنون دهها گروه تروریستی در این کشور، مدارس و کمپهای آموزش نظامی و حملات تروریستی دایر کردهاند. تنها راه مبارزه با ناامنی در افغانستان، منطقه و جهان، نابودی طالبان و اعطای اقتدار سیاسی به مردم افغانستان است. مردم افغانستان هرگز صدای خود را به مثابه بخشی از جامعه بشری برای تحقق توسعه، صلح و دموکراسی از دست نخواهند داد.